Din toate investițiile promise la CEO, doar microhidrocentrala de la Turceni a rămas. N-are nici documentația pentru acordul de mediu

2821

* Complexul Energetic Oltenia mai are 8.800 de salariați

La trei ani de la facerea planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, compania n-a reușit să pună în practică nicio investiție cu care s-au lăudat, pe rând, miniștrii Virgil Popescu și Sebastian Burduja.

O investiție uitată este și modernizarea în totalitate a microhidrocentralei de la Turceni, măsură inclusă în planul de restructurare, care ar fi trebuit să fie finalizată și pusă în funcțiune anul trecut, iar în acest an să fie gata cele opt parcuri fotovoltaice.
N-a fost să fie, toate au rămas pe hârtie, în timp ce compania și-a redus personalul și capacitățile, din 2021 încoace. Mai exact, la CE Oltenia numărul salariaților a scăzut sub 9.000, în prezent compania numărând doar 8.800 de angajați.

2023 – microhidrocentrală; 2024 – opt parcuri fotovoltaice; 2026 – două grupuri pe gaz…
Negru pe alb, în Planul de Restructurare: ,,Conform calendarului estimativ pentru punerea în funcțiune a noilor capacități de producție, ar urma ca 8 parcuri fotovoltaice să fie operaționale în 2024, o microhidrocentrală să intre în funcțiune în 2023 și cele două blocuri energetice alimentate cu gaze naturale să își înceapă activitatea la mijlocul anului 2026. În 2023, capacitatea instalată a noilor instalații de producție planificate, mai puțin poluante, ar urma să reprezinte doar 0,6% din capacitatea totală instalată a societății CE Oltenia, fiind generată de hidrocentrală. În 2026, producția totală a noilor instalații ar ajunge la 56%, din care 36% ar fi generate de instalațiile pe gaze naturale, 20% ar fi produse de parcurile fotovoltaice și 0,4% ar proveni de la hidrocentrală”, se menționează în decizia Comisiei Europene prin care a fost aprobat planul de restructurare.
În zilele noastre, mai precis, în data de 26 aprilie, șefii CEO și-au amintit de microhidrocentrala de la Turceni și, astfel, aflăm că nici documentația nu este finalizată pentru a primi avizele necesare în vederea începerii lucrărilor de modernizare… ,,Actualizare documentație tehnică existentă și elaborarea restului de documentație tehnică (dacă este cazul), pentru obținerea deciziei etapei de încadrare/acordul de mediu pentru reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW de la S.E. Turceni”.
Atât s-a putut.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here