Sentință desființată pentru fosta șefă a Oncologiei de la SJU Târgu Jiu și soțul acesteia. Procesul pentru înșelăciune, rejudecat

2246

După ce în luna decembrie a anului trecut, medicul Mariana Găvănescu, fosta șefă a secției de Oncologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, și soțul acesteia au scăpat de condamnarea pentru înșelăciune printr-o decizie a magistraților de la Judecătoria Târgu Jiu, iată că, înainte de Paște, cei doi au aflat că procesul se va rejudeca.

Curtea de Apel Craiova a dispus, prin sentința din data de 25 aprilie 2024, ca procesul soților Găvănescu să o ia de la capăt prin rejudecare tot la instanța de la Târgu Jiu. În decembrie 2023, Mariana și Victor Găvănescu scăpaseră de procesul penal în care erau judecați pentru înșelăciune, prin prescrierea faptelor. Judecătoria Târgu Jiu a dispus atunci încetarea procesului penal, însă păstrarea sechestrului pe bunurile și conturile fostei șefe de la Oncologie și ale soțului acesteia. Ulterior pronunțării sentinței, soții Găvănescu au făcut apel, iar recent Curtea de Apel Craiova a schimbat cursul lucrurilor. Magistrații din Bănie au decis să păstreze măsurile asiguratorii dispuse în cauză și au trimis dosarul spre rejudecare. ,,Respinge cererea inculpaţilor de constatare a încetării măsurilor asiguratorii dispuse în cauză. Admite apelurile declarate de inculpaţii Găvănescu Victor şi Găvănescu Mariana împotriva sentinţei penale nr. 1901 din data de 29 decembrie 2023, pronunţată de Judecătoria Târgu Jiu în dosarul nr. 14271/318/2019*. Desfiinţează sentinţa penală nr. 1901 din data de 29 decembrie 2023, pronunţată de Judecătoria Târgu Jiu în dosarul nr. 14271/318/2019*, şi dispune rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă. (…) Definitivă”, se arată în sentința Curții de Apel Craiova, pronunțată pe 25 aprilie 2024.

Inițial, condamnați cu suspendare
În anul 2021, soții Mariana și Victor Găvănescu au fost condamnați la închisoare cu suspendare. Ulterior, s-a dispus rejudecarea cauzei, iar instanța de fond de la Târgu Jiu a decis la finalul anului trecut încetarea procesului ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, dispunând totuși ca cei doi inculpați să achite prejudiciul adus Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Gorj. Este vorba despre circa 200 de acte materiale, iar infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, prin fraudarea bugetului de asigurări de sănătate, a fost comisă pe parcursul perioadei cuprinse între anii 2008-2016.
Sechestrul pe avere a fost păstrat atât de magistrații de la Târgu Jiu, cât și de cei de la Curtea de Apel Craiova, deoarece fosta șefă a Oncologiei și soțul său au de restituit un prejudiciu de aproape 200.000 de lei către Casa de Asigurări de Sănătate Gorj. Procesul o ia astfel din nou de la capăt la Judecătoria Târgu Jiu, primul termen de judecată fiind programat pentru sfârșitul acestei luni.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Este dezamăgitor să vedem cazuri de înșelăciune care se prelungesc atât de mult, dar este încurajator că măsurile asiguratorii rămân în vigoare pentru a proteja resursele publice. Sper ca rejudecarea să aducă claritate și dreptate în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here