Ca la noi, la nimeni – Noi taxe și impozite (Adică, pe șleau, alte scumpiri!)

834
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „În această lume nu poți fi sigur de nimic, cu excepția decesului și a impozitelor.”
Benjamin Franklin

Încă nu s-a hotărât chiar nimic la nivelul coaliției – unde Partidul Social Democrat trage hăis, iar pretinsul Partid Național Liberal trage cea – în ceea ce privește creșterea taxelor și a impozitelor, deși unele surse guvernamentale ar susține că în anul care vine, 2024, deși este un an electoral, taxele și impozitele vor fi mai mari cu 14%. Doar-doar se va reduce deficitul bugetar.
SPERANȚE PENTRU SCĂDEREA DEFICITULUI BUGETAR! Care deficit bugetar ajunsese cam pe la 52% din Produsul Intern Brut(PIB). Totuși, miercuri, o sursă despre care nu știm cât este de credibilă, ne anunța că deficitul bugetar la jumătatea anului ar fi de numai 2,34% din PIB. Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a luat taurul de coarne și încă de la instalarea sa le-a cerut tuturor ministerelor să reducă cheltuielile bugetare. Ba cu 6%, ba cu 10% după cum susțin unele surse.
Se pare că a pus biciul și pe ANAF, care în primele cinci luni ale anului 2023 nu strânsese din taxele și impozitele curente decât atâta cât ar fi trebuit să încaseze în luna ianuarie. Oricum, minuni nu se pot face, iar marți, Daniel Dăianu, Președintele Consiliului fiscal vorbea sec: „Magie nu există”. Și tot el avertiza că mărirea taxelor și impozitelor în vreme de criză este total contraproductivă. Mă rog, la nivel oficial, criza nu se recunoaște dar măcar o recesiune acolo, cât de cât, se poate constata și de către cei mai puțin specialiști în probleme finaciar-bancare. Sau economice, cum vreți să ziceți.
CONSTRUCTORII AU PROTESTAT IERI! Miercuri, angajații din domeniul construcțiilor au protestat vreme de vreo două ore, în fața Palatului Victoria, împotriva eliminării facilităților fiscale pentru ei. Facilități fiscale mai au și cei din agricultură și din industria alimentară, existând riscul ca și acestea să fie eliminate. Nu s-a zis nimic despre cei cu facilități fiscale din domeniul IT și, probabil, că Guvernul nu se va atinge de acestea.
JOACA DE-A TVA-UL DUCE LA CREȘTEREA PREȚURILOR! Social-democrații au cam renunțat deocamdată la impozitele progresive, din pricina opoziției pretinsului Partid Național Liberal. Totuși, Banca Mondială și FMI-ul, ca de altfel și Comisia Europeană recomandă o mai mare atenție în privința cotei de TVA pe care ar dori-o mai ridicată. Așa că, aproape sigur nu va mai exista TVA de 5% la niciun produs și vor rămâne ca singure cote acceptate: cea de 9% pentru produsele alimentare de bază, pentru medicamente și servicii publice, iar toate celelalte produse vor fi cu o cotă de TVA de 19%. Deci se lucrează la Ordonanța Austerității, dar, deocamdată, nimic nu este sigur! Nici măcar data de la care aceasta va intra în vigoare. Cei mai mulți optând pentru 1 septembrie, întrucât 1 august este mult prea aproape, iar 1 ianuarie 2024 mult prea departe.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here