Bursele studenţilor UCB întârzie din cauza Ministerului Educaţiei

151

UCBUniversitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu are banii necesari pentru plata burselor studenţilor. Totuşi, tinerii nu-şi vor primi banii până când Ministerul Educaţiei nu va stabili cuantumul bursei sociale, în funcţie de acesta calculându-se valoarea celorlalte burse.

În mod normal, studenţii bursieri ar trebui să-şi primească banii lunar. Deşi anul universitar a început la 1 octombrie, până în prezent studenţii nu au primit bursele. Motivul acestei situaţii neplăcute este pus pe seama faptului că Ministerul Educaţiei nu a transmis nici până acum cuantumul bursei sociale. „Aşteptăm să ni se transmită cuantumul bursei sociale. În acest sens, au fost făcute propuneri la Ministerul Educaţiei pentru suma de 560 de lei; această sumă este puţin cam mare, dacă luăm în calcul faptul că în anii trecuţi bursa socială era de maxim 200 lei pe lună”, a explicat Liviu Neamţu, prorector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

UCB dă maxim patru burse de excelenţă

Potrivit prorectorului Liviu Neamţu, UCB acordă mai multe tipuri de burse. „Se acordă burse sociale, cuantumul acestora fiind stabilit de minister. De asemenea, mai dăm burse ocazionale, acest tip de bursă fiind un fel de ajutor social şi având aceeaşi valoare ca şi bursa socială, dar se acordă doar de două ori într-un an universitar. Un alt tip de bursă este cea de performanţă; aceasta este de minim două ori cât bursa socială, deci 1.120 va fi dacă se aprobă cuantumul de 560 lei pentru bursa socială. De asemenea, avem şi bursele de merit; anul trecut bursa de merit a fost 300 lei, iar anul acesta nu poate fi mai mică decât bursa socială, aşadar va fi minim 560 lei, dacă se aprobă această sumă. În plus, universitatea noastră acordă şi maxim patru burse de excelenţă; acestea sunt de 1.000 lei şi se acordă pentru activităţi de cercetare, pentru participarea la concursuri naţionale şi internaţionale şi aşa mai departe”, a declarat Liviu Neamţu, prorector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

UCB are banii pentru burse

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu are bani pentru a plăti bursele studenţilor. Din păcate nu poate face plăţile până nu se transmite cuantumul bursei sociale. „Banii sunt în contul universităţii; aşteptăm doar stabilirea cuantumului bursei sociale pentru a putea calcula celelalte burse şi a putea da banii studenţilor. Vom da toţi banii odată, pentru semestrul I; în mod normal bursele se plătesc lunar, dar acum le vom da cumulat, începând cu octombrie”, a adăugat Liviu Neamţu.

Listele cu bursieri au fost întocmite

Prorectorul Neamţu a mai spus că listele cu beneficiari sunt întocmite la nivelul fiecărei facultăţi, unde se vor şi afişa. „Listele se afişează la fiecare facultate. Nu se depune cerere pentru bursă. Beneficiarii sunt stabiliţi în funcţie de notele obţinute. Doar pentru bursele de performanţă şi de excelenţă se depun dosare; sesiunea de depunere a acestora s-a încheiat şi avem cam zece depuse. Ele se analizează şi plăţile urmează a se face,la fel, după primirea cuantumului bursei sociale”, a menţionat Liviu Neamţu, prorector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Deocamdată, reprezentanţii UCB aşteaptă decizia Ministerului Educaţiei în privinţa cuantumului bursei sociale. Studenţii aşteaptă cu nerăbdare să-şi primească banii, mai ales că unii dintre aceştia chiar au nevoie de ei, mai ales că se apropie sărbătorile şi toată lumea are cheltuieli mai mari în această perioadă.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here