Bucătăria tradițională românească, promovată la Polovragi. Rețete vechi și bucate gătite la țăst!

956
Bucătăria românească. Bucate alese, din străbuni

Un eveniment culinar va fi organizat la acest sfârșit de săptămână în comuna gorjeană Polovragi. Asociația „Turism Oltenia de sub munte”, în parteneriat cu Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria Comunei Polovragi și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, organizează, timp de două zile, Simpozionul „Bucătăria tradițională românească”, ediția I.

Acest eveniment se adresează atât publicului care vrea să deguste preparatele tradiționale, cât și specialiștilor prezenți pentru a discuta despre preparatele locale din mai multe județe și despre dezvoltarea punctelor gastronomice.
Scopul acestui simpozion, desfășurat în perioada 8-9 iulie 2023, în poiana Mănăstirii Polovragi este deschiderea unui nou capitol în cultura gastronomică gorjeană.
„Ne dorim redescoperirea tradițiilor și aptitudinilor gastronomice, dar și punerea acestui simpozion pe harta gastronomică românească. Sunt așteptați la eveniment directorii Centrelor Județene de Cultură din Dolj, Olt și Vâlcea. Ne-am propus la simpozion să discutăm despre gastronomia românească, despre preparatele care sunt din zona de sub munte, dar și care au rămas de-a lungul timpului rețetele tradiționale în județele invitate”, spun organizatorii.
Din comunele Baia de Fier, Polovragi, Alimpești, Bumbești Pițic, Crasna, Bengești Ciocadia, Novaci, Mușetești, Alunu, Slătioara și Vaideeni vin câte doi bucătari pentru a găti rețete locale.

Dezvoltarea punctelor gastronomice
Dorin Teodorescu, președintele Asociației „Turism Oltenia de sub munte”, spune că prin acest eveniment se încearcă dezvoltarea punctelor gastronomice în zonă. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că își pot autoriza punctele gastronomice, dar și că sunt susținuți în demersurile lor de către autorități. Teodorescu vrea ca prin acest eveniment să se dezvolte turismul cultural și circuitul gastronomic în zonă.
„În fața dumneavoastră, duminică, 9 iulie 2023, vor fi gătite mâncăruri tradiționale în țăst, iar rețetele locale vor fi incluse într-o carte care va fi editată după acest simpozion de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj”, mai amintesc organizatorii.
Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, își dorește ca prima ediție a simpozionului “Bucătăria Tradițională Românească” să se bucure de atenția celor care vin la Polovragi, la acest sfârșit de săptămână. Gastronomia românească este un subiect amplu, iar etnologul și-a propus să-l trateze în detaliu cu specificul fiecărui județ invitat.
Așadar puteți degusta rețete vechi, dar și să participați la dezbateri în cadrul acestui simpozion. Evenimentul se adresează atât publicului larg și curios, cât și specialiștilor, spune managerul CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu. De asemenea, în poiana Mănăstirii Polovragi, turiștii au posibilitatea să îi vadă la lucru, până pe 9 iulie, pe cei cinci sculptori veniți la ediția a VI-a a Taberei de Sculptură „Simboluri Dacice în arta lemnului din România”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here