„Brâncuși în era digitalizării” – Conferința Internațională de Studii Academice Multidisciplinare (IMAS 2023 – Târgu-Jiu)

1358

Facultatea de Drept și Științe Economice – Târgu Jiu și Facultatea de Asistență Medicală Generală – Târgu Jiu, ambele din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Baroul Gorj, Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență Filiala Gorj, Corpul Experților Contabili din România Filiala Gorj, Asociația Criminaliștilor din Romania și Intraders Academic Platform au organizat prima ediție a Conferinței Internaționale de Studii Academice Multidisciplinare (IMAS 2023). Tema conferinței a fost „Paradigme legale, economice și medicale în era digitală”.
Conferința a fost deschisă de prelegeri susținute de lector dr. Cristian Drăghici (decanul Facultății de Drept și Științe Economice – Târgu Jiu), prof. dr. Titi Paraschiv (vicerector al Universității „Titu Maiorescu”), expert contabil Maria Mariana Somnea (Președinta UNPIR Gorj-Vâlcea), lector dr. Ana-Maria Câmpeanu (Universitatea „Titu Maiorescu”) și dr. Sorin Lory Buliga (cercetător la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”).
Sorin Buliga, în prelegera „Brâncuși în era digitalizării”, a prezentat impactul digitalizării în activitatea Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Această instituție publică de cultură are ca obiective principale: protejarea, conservarea și punerea în valoare a capodoperei lui Constantin Brâncuși, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, documentarea și cercetarea vieții și operei marelui sculptor și promovarea creației acestuia. Instituția dezvoltă programe de cercetare, consultanță și expertiză, în domeniile respective. Actualmente, centrul este condus de artistul vizual Adrian Dan Bândea, prezent, de asemenea, la manifestare.
Prin activitatea sa din ultimii 20 de ani, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” a ajuns să fie recunoscut în plan național și internațional, vizibilitatea și notorietatea sa fiind în continuă creștere în rândul instituțiilor de cultură din țară.
În cadrul instituției, în anul 2022, s-a creat un compartiment dedicat turismului, denumit Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (pe scurt CNIPT), care are ca obiective principale: dezvoltarea turismului în plan local și județean, realizarea de programe care să atragă turiști români și străini, pentru mai multe zile, în orașul Târgu Jiu și în împrejurimile sale, crearea de pachete turistice care implică colaborarea cu agenți din sectorul turistic local, național și internațional.
Centrul „Constantin Brâncuși” acordă o importanță deosebită digitalizării și interconectivității în spațiul informațional, național și internațional, cu scopul de a transmite în lumea virtuală cunoștințe despre ansamblul monumental și despre opera și viața lui Brancuși. În momentul de față sunt disponibile website-ul centrulbrancusi.ro, rețeaua de socializare Facebook și canalul de youtube @CentrulBrancusi.ro. În prezent, se lucrează intens la digitalizarea bibliotecii Brâncuși a instituției (care deține numeroase volume privind opera și viața marelui sculptor) și la o aplicație pentru monitorizarea operelor ce alcătuiesc ansamblul brâncușian, prin care specialiștii din țară și de peste hotare pot accesa informații actualizate despre starea monumentelor. În ceea ce privește centrul turistic, acesta dispune de website-ul targujiu.info (prin care s-a digitalizat formularul de programare ghid), de rețelele de socializare Facebook și Instagram și de aplicația mobilă CityApp Targu Jiu, disponibilă pentru sistemul de operare IOS și Android.
Sorin Buliga

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here