Boala limbii albastre a răpus 50 de ovine şi 20 de bovine

524

Virusul Bolii limbii albastre face ravagii printre animalele din judeţul nostru. Până ieri, nu mai puţin de 20 de bovine şi peste 50 de ovine au murit din cauza contactării Bolii limbii albastre, iar aproape în toate localitățile din Gorj există efective de animale care au fost infectate cu acest virus.

Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj spune că, de la debutul bolii, din urmă cu peste o lună de zile, au fost recoltate din judeţul nostru nu mai puţin de 880 de probe pentru depistarea virusului care provoacă Boala limbii albastre, şi, care afectează trei specii şi anume caprine, ovine şi bovine. “La ora actuală, putem vorbi de 20 de bovine şi peste 50 de ovine moarte din cauza Bolii limbii albastre. De asemenea, avem sub control mii de animale, însă am constatat, spre surprinderea noastră că specia caprine este cea mai rezistentă în faţa acestui gen de boală, dar, în general, sunt o specie mai sensibilă. În ultimele zile, Boala limbii albastre s-a manifestat foarte des la ovine, şi avem îmbolnăviri în aproape toate localităţile. Până acum, zonele montane au fost protejate de boală, însă deja avem primele ovine îmbolnăvite la Novaci, semn că toţi vectorii bolii s-au extins în tot judeţul. Este o boală periculoasă. Deşi am luat măsuri stricte şi rapide, virusul tot s-a extins deosebit de repede, iar medicii veterinari din tot judeţul au încercat pe cât posibil să nu se suprapună cu alte afecţiuni. Animalele decedate ne fac să ne revizuim tactica de prevenţie şi tratament, iar noi încercăm să reducem cât mai mult pierderile”, a declarat directorul DSVSA Gorj.
Până pe data de 5 octombrie, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus închiderea tuturor târgurilor de animale din ţară, având în vedere evoluţia bolii în România, şi restricţii asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor face controale, la nivel naţional, pentru a verifica dacă sunt respectate aceste măsuri. Pentru prevenirea răspândirii Bolii limbii albastre, au fost organizate întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, precum şi cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, în care s-a discutat despre profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele neafectate de boală şi măsurile de restricţie a circulaţiei animalelor, în cazul judeţelor unde evoluează boala.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here