BNS pregăteşte la Târgu-Jiu 50 de “catalizatori” pentru formare profesională

364

DSCN3192Blocul Naţional Sindical (BNS), prin directa coordonare a lui Ion Pisc Scrădeanu, a organizat ieri, la Târgu-Jiu, o conferinţă pe tema formării profesionale şi învăţării pe tot parcursul vieţii. Evenimentul a făcut parte din proiectul european ,,Catalizatori pentru formare profesională”, implementat de BNS. Conferinţa a adus laolaltă circa 50 de reprezentanţi ai sindicatelor gorjene, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai companiilor, având drept scop repunerea formării profesionale pe lista de priorităţi a actorilor sociali ce activează în piaţa muncii.

 

Formarea profesională se află de câţiva ani pe agenda sindicatelor însă a fost detronată din lista de priorităţi de teme cu impact imediat în viaţa membrilor de sindicat, precum legislaţia muncii sau negocierile salariale. Prin intermediul însă a proiectului ,,Catalizatori pentru formare profesională”, Blocul Naţional Sindical repune formarea profesională şi învăţarea continuă pe agenda de priorităţi iar conferinţa de ieri de la Targu-Jiu vine în întâmpinarea liderilor de sindicat şi de nucleu sindical, cu informaţii actualizate din acest domeniu. Din echipa de experţi care a fost prezentă la conferinţă au făcut parte şi specialişti din Germania şi Portugalia – ţări cu tradiţie DSCN3195în domeniul formării profesionale – precum şi experţii regionali formaţi în cadrul proiectului. La conferinţă a participat şi Ion Pisc Scrădeanu, prim-vicepreşedinte BNS. ,,Gorjul a fost selectat în proiectul <<Catalizator în vederea formării profesionale>>, parteneri fiind două ţări, Germania şi Portugalia. Am pornit de la premisele că angajatorii, pe bună dreptate, nu pot investi în oameni, într-o pregătire şi într-o formare profesională, datorită lipsei resurselor financiare. Ori, fiind ţară componentă a UE, am profitat de acest lucru şi am creat aceste formări profesionale fără ca angajatorul să suporte contravaloarea acestora. Este în premieră pentru noi ca ţară, că beneficiarul de proiect nu plăteşte şi este plătit ca să facă o reconversie profesională, să fie util în momentul în care unitatea face restructurări ori îşi dezvoltă activitatea pe o altă tehnologie. Ne putem astfel permite să sugerăm Europei că am avut o resursă umană şi avem în continuare”, a declarat reprezentantul BNS.

Consiliere prin 200 de specialişti

Pe lângă promovarea conceptului de formare profesională la modul general, Blocul Naţional Sindical formează în cadrul proiectului o reţea de 200 de specialişti – denumiţi în proiect “catalizatori” – ce vor oferi consiliere organizaţiilor sindicale şi companiilor. Regiunea Sud-Vest, din DSCN3199care face parte şi judeţul Gorj, va avea 50 de astfel de experţi în formare ce pot veni în ajutorul sindicatelor. ,,Am ales Gorjul deoarece aici numărul salariaţilor scade şi cel al şomerilor creşte. Sunt tot mai multe societăţile care se închid, salariaţii sunt puşi în situaţia de a nu avea cu ce îşi achita utilităţile publice, viaţa de zi cu zi, şi ne-am gândit la disponibilizaţii cu copii care sunt puşi în situaţia de a nu mai putea suporta costurile în vederea şcolarizării acestora. Formăm astfel 50 de <<catalizatori>> la Gorj, deoarece acest judeţ este foarte apropiat BNS. Am adus aceşti parteneri şi pentru o promovare reală a acestui judeţ care are posibilitatea dezvoltării economice. Din păcate, legislaţia muncii, amputată de vechea guvernare, trebuie să îşi revină pe un făgaş normal. De asta de altfel confederaţiile sindicale, şi o parte din cele patronale, lucrează pe legislaţia muncii, în aşa fel încât Guvernul actual, după discuţii îndelungate, să poată readuce legislaţia muncii pe un făgaş normal”, a explicat Pisc. ,,Rolul nostru este de a determina lucrătorii că trebuie să îşi îmbunătăţească permanent cunoştinţele. Este o tendinţă europeană aceea de a învăţa continuu, pentru a putea să rămână cel care există într-o unitate sau să revină cel care pleacă. Am profitat de această chestiune, avem lângă noi cei doi parteneri, sperăm să avem o finalitate corectă în acest proiect, sperăm ca finalul acestora să aducă în piaţa muncii oameni care să îşi poată continua activitatea şi să nu trăiască din ajutoare sociale. Ne dorim, o legislaţie adecvată prin care să se creeze contracte colective de muncă, care să garanteze reguli pentru lucrători”, a completat reprezentantul BNS. Partenerii BNS în acest proiect sunt organizaţii sindicale puternice din Germania şi Portugalia, precum IG BCE (Germania – Sindicatul minier, chimic şi al industriei energetice) UGT (Portugalia – Uniâo General de Trabalhadores) sau CGTP (Portugalia – Confederacâc Geral dos Trabalhadores Portugueses) şi companii specializate în formare profesionale continua precum BFW (Germania – o instituţie cu 28 filiale la nivel naţional şi 270 centre de formare profesională ce formează circa 70.000 de persoane anual), Kompera (Germania, companie de consultanţă în domeniul dezvoltării resurselor umane) sau ISOB (Germania, instituţie privată de cercetare şi dezvoltare în domeniul formării). Proiectul “Catalizatori pentru formare profesională” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeşte în Oameni!”.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here