Bilanţ negru pentru 600 de angajatori gorjeni

334

itm 2Spaima angajatorilor! Asta au devenit inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj care, de la începutul anului şi până la 15 noiembrie au efectuat un număr de 2.038 de controale, din care 1.603 reprezintă controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

Astfel, au fost depistaţi nu mai puţin de 314 angajatori care utilizau „munca la negru” având 614 persoane fără forme legale de angajare, din care 166 au fost femei şi o persoană nu împlinise vârsta majoratului. În acest sens, au fost aplicate un număr de 307 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 3.491.000 de lei. “Societăţile sancţionate aveau ca obiect de activitate construcţiile, zootehnia, confecţiile textile, comerţul, jocurile de noroc, panificaţia, transportul de persoane, exploatările forestiere, spălătoriile şi vulcanizările auto, dar şi debitarea fierului vechi. Tot în acest sens, au fost întreprinse acţiuni de control repetate privind reducerea muncii nedeclarate la un număr de 15 angajatori, aplicându-se un număr de 37 de sancţiuni în valoare de 454.000 de lei”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.

7 dosare penale

La şase dintre angajatorii controlaţi au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, drept pentru care inspectorii de muncă au făcut denunţ penal, fapta fiind sancţionată cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală. De asemenea, cercetat penal mai este şi un angajator care desfăşura activitate cu minori, fapt ce constitutie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani. “În total au fost aplicate 892 de sancţiuni contravenţionale la 602 angajatori, din care 429 au fost amenzi în valoare de 3.759.100 de lei. Pentru neregulile constatate au fost dispuse un număr de 5.829 de măsuri angajatorilor controlaţi”, a precizat reprezentantul ITM Gorj.

6 accidente mortale

De la începutul acestui an şi până în prezent, ITM Gorj a înregistrat un număr de 59 de accidente de muncă din care 53 soldate cu incapacitate de muncă şi şase au fost mortale, dar şi accidentul colectiv de la UM Sadu. Inspectorii de muncă gorjeni au mai cercetat şi trei accidente de muncă mortale petrecute pe raza judeţului Gorj şi înregistrate la Inspectoratele Teritoriale de Muncă din judeţele Sibiu, Dolj şi din municipiul Bucureşti. Conform purtătorului de cuvânt al instituţiei judeţene, pentru neregulile depistate privind securitatea şi sănătatea în muncă, oamenii legii au aplicat un număr de 77 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 180.500 de lei.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here