Bicarbonatul de sodiu bun pentru sănătate

640
bicarbonatBicarbonatul de sodiu este cunoscut ca fiind benefic în tratarea transpiraţiei, a arsurilor la stomac sau pentru albirea dinţilor. Bicarbonatul de sodiu este un compus care se găseşte în comerţ (supermarket, farmacie sau plafaruri) sub formă de pudră fină, inodoră. Acesta se extrage din evaporarea apei din lacurile sărate. Este un produs biodegradabil şi nu este toxic, este solubil în apă şi uşor abraziv.

Albeşte dinţii?
Adevărat! Compus din cristale cu proprietăţi abrazive, bicarbonatul are proprietatea de a albi dinţii. Acesta are efectul de a poliza dinţii, de a face smalţul să strălucească şi de a îndepărta petele gălbui. Bicarbonatul poate preveni apariţia cariilor eliminând bacteriile, de aceea este un ingredient de bază în pastele de dinţi.
Înainte de periajul dentar, pune câteva grame de bicarbonat de sodiu pe periuţa de dinţi şi freacă cu blândeţe. Însă, nu îl utiliza mai des de o dată la 10 zile, deoarece fiind un produs abraziv poate deteriora smalţul natural al dinţilor.
Ameliorează arsurile de la stomac?
Adevărat! Această proprietate se bazează pe faptul că bicarbonatul este un alcalin, deci principiile sale antiacide ajută la îndepărtarea arsurilor de stomac. De asemenea, poate elimina senzaţia de balonare şi flatulenţă.
În momentul în care simţi că te arde stomacul, pune o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi bea amestecul rezultat. Însă, chiar dacă bicarbonatul de sodiu este un produs natural, nu poate înlocui un tratament medical. Dacă simptomele persistă cere sfatul unui medic.
Tratează aftele?
Adevărat! Duşurile bucale cu bicarbonat de sodiu sunt eficiente împotriva aftelor. Fă gargară cu o soluţie de bicarbonat de sodiu şi apă şi vei preveni rănile bucale şi respiraţia urât mirositoare. Diluează o linguriţă de bicarbonat într-un pahar cu apă rece şi fă gargară în fiecare zi până simptomele dispar.
Îndepărtează mirosul urât al transpiraţiei?
Poate! Unii specialişti susţin cu tărie această teorie, însă există şi voci care afirmă că este o soluţie ineficientă.
Se tamponează zona axilelor cu o soluţie formată dintr-o linguriţă de bicarbonat şi un pahar cu apă. Această formulă poate înlocui deodorantele obişnuite, fiind un mod ecologic de a scăpa de mirosul urât de transpiraţie, fără riscuri pentru sănătate.
Relaxează?
Nu! Încă nu s-a demonstrat faptul că o baie cu bicarbonat de sodiu este mai relaxantă decât o baie în apa simplă. Ceea ce este sigur este că dizolvat în apă, bicarbonatul de sodiu creşte pH-ul acesteia (potenţial hidrogen). Bicarbonatul este un alcalin care diminuează aciditatea apei.
Tratează micozele?
Nu! Bicarbonatul de sodiu nu este un medicament fungicid (substanţa care ucide ciupercile responsabile de apariţia micozelor). Poate fi însă folosit ca adjuvant în tratamentul împotriva ciupercilor.
Atenţie însă, bicarbonatul este abraziv şi poate irita pielea sensibilă. Chiar dacă bicarbonatul de sodiu este un produs natural, este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a-l folosi.
Poate linişti iritaţiile pielii după epilare?
Poate! Nu este certificată această proprietate însă s-a observat că, după epilare, bicarbonatul de sodiu atenuează aciditatea transpiraţiei care provoacă senzaţiile de arsură şi pişcături.
Prepară o soluţie dintr-o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi o cană cu apă călduţă. Tamponează pielea cu această loţiune înainte şi după epilare. Nu freca! Atenţie: pentru că bicarbonatul este abraziv poate irita pielea, de aceea este indicat să ceri în prealabil sfatul unui medic.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here