Barna, aspru condiţionat de avize pentru cariera de la Rânca

147

rancaAutorităţile îi pun abia acum tot felul de piedici firmei Tehnologica Radion SRL, patronată de omul de afaceri Theodor Barna. Asta, după ce, în urmă cu un an o parte dintre reprezentanţii autorităţilor din domeniu s-au dovedit largi de mână în a oferi avize favorabile.

Autorităţile statului încearcă parcă din răsputeri acum să împiedice dezvoltarea carierei de granit în Rânca. Asta, deoarece, patronul firmei este condiţionat el neputând să-şi dezvolte afacerea până când nu va realiza toate studiile şi avizele cerute de autorităţi. Practic, firma va trebui să reia pas cu pas aceiaşi paşi pe care îi făcuse cu mult timp în urmă, unde s-a lovit de a o oarecare lejeritate a autorităţilor. „S-a cerut beneficiarului proiectului să realizeze un studiu seismic(influenţa exploatării cu explozibil asupra releului cu staţia de radio-comunicaţii), studiu pe care beneficiarul trebuie să îl facă cu o persoană autorizată, cu un expert în studiul seismic”, a declarat Radu Socolovschi, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj.

Studiu de trafic

În urma unui studiu de trafic realizat, în urmă cu ceva timp, pe drumul spre Rânca s-a constatat că s-a circulat, în patru ore, 1600 de maşini. Mai mult decât atât, în weekend-uri, Rânca este aproape ocupată şi asta în perioada de vară. Transalpina este tranzitată la fel de mii de maşini zilnic, pentru că este o zonă superbă. Ceea ce ridică semne de întrebare este că, în mod firesc, investitorul doreşte să obţină un profit şi vrea să treacă cu maşinile de capacitate destul de mare pe acest tronson din Transalpina. În momentul acesta, drumul nu permite să fie folosit de tiruri. Drumul a fost făcut pentru dezvoltarea turismului. Toate autorităţile din Gorj analizează cu atenţie modul în care această carieră poate afecta grav turismul din zona Rânca. „Analizez situaţia în funcţie de procesul verbal şi notificările care se obţin din partea publicului avizat”, a declarat Radu Socolovschi Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Gorj, dând de înţeles că până nu este totul în regulă Barna nu va putea face nimic la Rânca. Trebuie remarcat însă că acum primarii din Novaci şi Baia de Fier, care îşi împart Rânca, şi un avut un cuvânt de spus aici, nu mai sunt edili ai celor două localităţi.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here