Bani europeni pentru IMM-uri

343

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a venit în aceste zile cu precizări referitoare la destinaţia fondurilor UE de 325 de milioane euro relocate pe axa pentru firme mici şi mijlocii (IMM) din Programul Operaţional Regional 2014-2020. “Alocarea financiară suplimentară pentru consolidarea competitivităţii IMM-urilor va fi utilizată în scopul finanţării proiectelor aflate pe listele de rezervă, depuse în cadrul Axei prioritare 2 – îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor” a POR”, a informat ministerul.
Astfel, din noile fonduri europene nu vor fi lansate noi apeluri de proiecte, ci vor fi finanţate firmele care au depus proiecte eligibile în call-urile care au avut loc, dar care nu au avut punctaje finanţabile din bugetul iniţial alocat.
Suplimentarea de fonduri, decisă de Comitetul de Monitorizare a POR 2014-2020, se face prin redistribuire de fonduri în interiorul acestui program, de la alte axe de finanţare.
Firmele mici şi mijlocii beneficiază de fonduri europene in cadrul POR 2014-2020 prin axa prioritară 2 a acestui program – ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”. Înainte de suplimentare, această axă prioritară avea alocată suma totală de 877,11 milioane euro, bani proveniţi de la Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Cu aceste fonduri se finanţează investiţii în: construcţia/ modernizarea şi extinderea spaţiului de producţie/ servicii IMM, inclusiv dotare cu instalaţii, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, maşini, inclusiv noi tehnologii, crearea/ modernizare/ extinderea incubatoarelor/ acceleratoarelor de afaceri, inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here