Bani europeni la Tismana. Zonă de agrement, pe o fostă groapă de gunoi. Vrea hidrobiciclete pe lac

804

Peste 2,5 milioane de euro au atras autorităţile locale din oraşul Tismana pentru a transforma o fostă groapă de gunoi într-o zonă de agrement, chiar lângă lacul de acumulare. Pe lângă parcul şi grădina publică, investiţii începute în urmă cu aproape doi ani, Primăria Tismana va construi în această zonă un centru recreativ-educativ şi va amenaja un teren de sport multifuncţional. Finanţarea va fi tot pe fonduri europene, contractul fiind semnat săptămâna trecută. „Zona de pe malul lacului de acumulare Tismana va deveni atractivă pentru turişti”, ne-a declarat primarul Marian Slivilescu, care intenţionează să aducă hidrobiciclete pentru plimbările pe lac.

Primăria Tismana a obţinut, în urmă cu doi ani, circa două milioane de euro pentru construirea unui parc şi a unei grădini publice în zona în care a funcţionat ani buni o staţie de betoane şi mai apoi o groapă de gunoi. Investiţia este în curs de finalizare, săptămâna trecută fiind semnat un nou contract, de peste 700 de mii de euro, pentru „reabilitare urbană în oraşul Tismana”.

Centru pentru tineri
Concret, este vorba despre construirea şi dotarea unui centru recreativ-educativ, amenajarea unui teren de sport multifuncţional şi asfaltarea unui drum de acces, de peste o jumătate de kilometru. „Va fi un centru pentru tineri, parter plus etaj, care va avea săli pentru lectură, meloterapie, gimnastică, un centru de documentare şi informare, în total şase spaţii în care tinerii pot să găsească de la preocupări intelectuale, până la activităţi fizice. Centrul va fi ridicat vizavi de zona parc-grădină publică care se construieşte acum printr-un alt proiect pe fonduri europene. Avem în plan să dezvoltăm zona şi să o facem atractivă pentru cei care vor veni în Tismana”, a declarat primarul Marian Slivilescu.

Zonă de agrement pe trei hectare
Lângă acest centru, primăria va amenaja un teren multifuncţional de sport, cu suprafaţa desfăşurată de circa o mie de metri pătraţi, şi va asfalta un drum de acces de 550 de metri. „Acest drum va face legătura cu str. Depozitului şi practic în zona parcului-centrului de tineret se va putea ajunge pe patru căi de acces, toate asfaltate şi modernizate. Zona aceasta se găseşte pe malul lacului de acumulare Tismana, acolo unde noi mai avem până în noiembrie de executat ultima parte a proiectului de 1,8 milioane de euro pe care l-am început în urmă cu doi ani de zile şi toată suprafaţa respectivă, de aproximativ trei hectare, va deveni o zonă de agrement, în care vom încerca să mutăm şi activităţile culturale, cele tradiţionale, organizate în aer liber, pe un spaţiu care a fost în urmă cu aproape 20 de ani groapă de gunoi, după aceea depozit de resturi de materiale”, a mai precizat primarul Slivilescu.

Plimbări pe lac
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Comercianţii care vor să investească în zonă pot să închirieze spaţii. „Contribuţia noastră e de doar 2%, urmează să licităm lucrările şi să stabilim constructorul centrului. Îmi propun ca spaţiile care ne-au rămas să le scoatem la licitaţie şi să permitem în zonă apariţia unor localuri de alimentaţie publică, terase sau a unor pensiuni turistice care să poată să beneficieze de tot ceea ce noi am realizat în ultimii ani în acea zonă”, a mai declarat primarul oraşului Tismana. În plus, autorităţile poartă discuţii cu reprezentanţii Hidroelectrica, proprietarul lacului, pentru aducerea de hidrobiciclete în zonă. „Dacă vom găsi şi înţelegerea Hidroelectrica, proprietara lacului, să punem cumva în valoare şi suprafaţa luciului de apă, ar fi un lucru extraordinar. Ne dorim, pe partea de nord a lacului, unde apa este mică, să putem aduce hidrobiciclete, pentru plimbările pe lac. Am avut discuţii, aşteptăm nişte avize, aprobări de la Bucureşti, dar lucrurile merg foarte greu”, a conchis primarul Slivilescu.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here