Avertisment: Peste jumătate dintre orașe, în faliment. Primar: Situație catastrofală!

1177

Primarii de orașe sunt nemulțumiți de banii primiți la rectificare. Ionel Chiriță, președintele Asociației Orașelor din România, avertizează Guvernul că peste jumătate dintre orașe ar putea intra în faliment. Primarul din orașul gorjean Novaci, Dumitru Leuștean, susține că situația este una extrem de grea. „Suntem într-o situație destul de delicată, foarte greu vom asigura inclusiv salariile și utilitățile, și cu asta cred că am spus totul”, susține primarul din Gorj.

Nu mai puțin de 45 de orașe și cinci municipii au primit bugete mai mici decât multe comune. „Asociația Orașelor a atras atenția Guvernului României că lipsa de receptivitate față de măsurile pe care asociația noastră le-a solicitat va face o funcționare foarte dificilă a administrației locale în orașe. Va duce, practic, la falimentul previzibil spre care se îndreaptă mai bine de jumătate dintre orașele României. Spuneam, într-un apel, acum două săptămâni, că aproape 45 de orașe și 5 municipii au fost tratate discriminatoriu, în sensul că au primit bugete mult mai mici decât unele comune. Dacă nu vom primi o adevărată rectificare, pentru că cea care s-a făcut acum o lună nici nu poate fi numită o rectificare. Țin să vă reamintesc că pentru toate cele 3.222 de unități administrative s-au alocat doar 425 de milioane de lei. Urmează să fie repartizate cele aproape 1,5 miliarde de lei, dar după câte am înțeles pe surse, cererea se apropie undeva de 8-10 miliarde”, a susținut Ionel Chiriță, președintele Asociației Orașelor din România.

„Ne-am săturat de povești”
Primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, susține că a primit prea puțini bani la rectificarea din vară și trage speranța că va beneficia de noi fonduri. „Eu niciodată nu am fost mulțumit, dar acum a fost catastrofă și suntem într-o situație nu deloc plăcută, așa cum sunt și colegii mei din județ și din țară. Am primit foarte puțini bani, situația este catastrofală. Nici nu vreau să mă gândesc la cofinanțări. Dacă am începe niște proiecte mâine, ar fi foarte grav. Suntem într-o situație destul de delicată, foarte greu vom asigura inclusiv salariile și utilitățile, și cu asta cred că am spus totul. Este ceva de neimaginat, un dezechilibru total. Sper la o a doua rectificare, cu toate că e foarte greu, că de povești ne-am cam săturat fiecare. Situația este extrem de dificilă”, a conchis Leuștean.

Administrație slab finanțată
Pentru ieșirea din criză a primăriilor ar fi nevoie de o sumă cuprinsă între 4 și 5 miliarde de lei. „Aici este vorba de școli, de burse, iluminatul public. A început noul an școlar, ne gândim la siguranța elevilor, la siguranța cetățeanului! Sunt multe lucruri care rămân descoperite. Noi discutăm despre funcționarea de zi cu zi, pe care nu putem să o gestionăm. De curând, îmi spunea un primar că de abia la sfârșitul lunii a reușit să plătească salariile pe luna precedentă, fapt care trebuie să-l facă la începutul lunii. Noi am atras atenția de ani de zile că administrația locală este slab finanțată și am primit lovitură după lovitură, una dintre ele fiind reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10%, care nu a putut fi contracarată cu nicio rectificare bugetară”, a mai declarat Ionel Chiriță, șeful AOR.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here