Avertisment DSVSA pentru o şcoală din Gorj, pe linia distribuirii cornului şi a laptelui

133

Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj au efectuat o serie de acţiuni de control, la peste 500 de gospodării din judeţ. Aceste acţiuni sunt realizate în scopul asigurării sănătăţii şi protecţiei animalelor, şi a mediului. Verificările s-au făcut şi în scopul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea bolilor comune omului şi animalelor.

În perioada 10 – 18 noiembrie, inspectorii au verificat modul de respectare a legislaţiei sanitar veterinare în domeniul sănătăţii animale. Astfel s-au constituit echipe mixte cuprinzând inspectori din cadrul DSVSA Gorj, care au fost instruiţi în vederea efectuării de inspecţii în exploataţii non profesionale şi comerciale. Până la această dată, au fost verificate 49 localităţi respectiv peste 500 de gospodării, privind numărul de animale existente fizic şi numărul de animale înregistrate în Baza Naţională de Date. “Au existat câteva mici neconcordanţe referitoare la număr animalelor existente în gospodărie”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

29 de unităţi de fabricare a pâinii din Gorj, verificate
În aceeaşi perioadă, inspectorii au controlat şi în domeniul siguranţei alimentelor, pentru a fi evitat orice risc de a periclita sănătatea oamenilor. “S-au desfăşurat verificări, controale şi inspecţii la operatorii economici de pe raza judeţului la 29 de unităţi de fabricare a pâinii; unităţi de fabricare a specialităţilor de panificaţie, patiserie şi cofetărie dar şi la o unitate de fabricare a ciocolatei. Aceştia au mai avut în vedere şi 4 unităţi de depozitare a produselor alimentare de origine non-animală şi animală de asemenea şi 21 unităţi de comerţ cu amănuntul a produselor alimentare”, a mai adăugat Ion Iliuţă. Activitatea inspectorilor a fost foarte intensă în această perioadă, iar drept dovadă au verificat şi unităţi şcolare pentru a vedea cum se distribuie laptele şi cornul, 4 unităţi de alimentaţie publică, un bar, o carmangerie, o fabrică de prelucrarea a laptelui, 4 unităţi de alimentaţie publică dar şi într-un depozit de destinaţie a 2 importuri de ciuperci congelate şi uscate din Serbia şi Bosnia – Herţegovina derulate prin PIF Stamora Moraviţa pentru controlul şi supravegherea produselor notificate.

Amenzi, pentru nerespectarea condiţiilor de igienă alimentară
În urma controalelor inspectorii DSVSA Gorj au aplicat trei amenzi la cei care nu respectau condiţiile de igienă alimentară. S-au aplicat 3 amenzi în valoare de 1800 lei în următoarele obiective: într-o unitate de fabricare a pâinii şi produselor de panificaţie, pentru echipament de protecţie incomplet la personalul unităţii. Condiţiile de igienă la manipularea produselor alimentare nu erau respectate într-un magazin alimentar şi o patiserie. Pe lângă toate acestea şi o unitate de învăţământ din Gorj a fost prinsă pe picior greşit în ceea ce priveşte, nerespectarea condiţiilor igienico – sanitare de distribuire a laptelui şi cornului, inspectorii aplicând astfel un avertisment.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here