Autobuze electrice pe străzile din Bumbești-Jiu

2071

Trei autobuze electrice, achiziționate pe fonduri europene, vor circula pe străzile din Bumbești-Jiu. Primăria a accesat un proiect european de circa cinci milioane de euro, pentru achiziționarea autobuzelor electrice, construcția unui punct de încărcare și staționare, reabilitarea infrastructurii rutiere pe două străzi, dar și construcția și modernizarea stațiilor de transport în comun. Autoritățile locale au în vedere înființarea unui serviciu de transport public local.

Proiectul a fost depus spre finanțare de aproape doi ani, spune primarul Constantin Bobaru. Proiectul vizează reabilitarea străzilor Bumbești și Gheorghe Tătărăscu, în lungime totală de 7 kilometri. „Străzile sunt asfaltate, dar vorbim de o reabilitare un pic mai complexă, în cadrul proiectului urmând a se executa rigole carosabile, accese la proprietăți și reabilitarea podurilor ce traversează aceste drumuri. Sistemul rutier a fost afectat major de lucrările edilitar-gospodărești efectuate de-a lungul anilor. Nu mai avem drumuri neasfaltate, lucrăm la infrastructura rutieră care va asigura modernizarea tuturor drumurilor din localitate, inclusiv în satele aparținătoare”, a precizat primarul din Bumbești-Jiu.

Transport extins până la Mănăstirea Lainici
Totodată, se are în vedere achiziționarea a trei autobuze full electrice în vederea realizării unui serviciu de transport local care va asigura legătura între satele aparținătoare și centrul civic al orașului Bumbești-Jiu. „Este mare nevoie de această investiție. Ne-am gândit și la agenții economici care au nevoie de transportul muncitorilor la locul de muncă și înapoi. Mai mult, sâmbăta și duminica vrem ca acest transport să fie extins până la Mănăstirea Lainici”, ne-a declarat primarul Constantin Bobaru. Autoritățile locale intenționează să concesioneze acest serviciu de transport în comun către un operator.
Tot în proiect sunt prinse lucrări de construcție/modernizare a stațiilor de transport în comun și amenajarea unui punct de încărcare a autobuzelor electrice în centrul civic al orașului Bumbești-Jiu, pe o platformă betonată ce urmează să fie reabilitată.
„Contractul a fost semnat în cadrul Axei prioritare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 4.e, Obiectivul Specific 3.2 Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a proiectului este de 23.755.408,14 lei, din care suma solicitată este de 21.132.537,93 lei (4.447.363,66 euro)”, anunță Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here