Au sosit primele vaccinuri antigripale – Direcţia de Sănătate Publică Gorj dă startul imunizării

121

dsp facuta de minePrima tranşă de vaccinuri antigripale a sosit la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Este vorba despre 6.400 de doze. Acestea urmează a fi distribuite unităţilor sanitare pentru imunizarea personalului medical, copiilor instituţionalizaţi, dar şi medicilor de familie pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală 2011-2012.

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2011-2012 poată să înceapă. Prima tranşă de vaccinuri a ajuns în Gorj. „A sosit la sediul DSP Gorj un număr de 6.400 doze de vaccin antigripal, vaccin care va fi distribuit către unităţile sanitare pentru vaccinarea personalului medical, copiilor instituţionalizaţi, medicilor de familie pentru începerea campaniei de vaccinare. Se vor vaccina persoanele peste 65 ani, bolnavii cronici, copiii, personalul sanitar. Pe măsură ce se vor utiliza aceste doze, se vor solicita alte doze de vaccin”, a spus Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Boeriu: „Am dat OK-ul vaccinului pentru a fi folosit”

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Gorj s-a ocupat de toate formalităţile ce trebuie îndeplinite în vederea începerii campaniei de vaccinare antigripală. „Dozele au ajuns la noi, la fel şi certificatul de conformitate, pe care l-am semnat şi astfel am dat OK-ul vaccinului să fie folosit. Medicii vor fi chemaţi la sediul DSP pentru a li se da vaccinurile şi a începe campania. Vor fi vaccinate gratuit persoanele care fac parte din categoriile de risc”, a menţionat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj. Prin urmare, vaccinul antigripal a primit avizul Direcţiei de Sănătate Publică pentru a fi folosit, dându-se, astfel startul campaniei de imunizare.

Pacienţii pot solicita vaccinarea

Vaccinul antigripal pentru sezonul 2011-2012 va fi unul complex, la fel ca şi cel de anul trecut, şi va cuprinde trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Ca în fiecare an, vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Conform recomandărilor medicale, imunizarea populaţiei trebuie să fie făcută în perioada preepidemică, respectiv în lunile octombrie – decembrie. De asemenea, trebuie precizat că vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre excipienţi, la ou, la reziduuri din ou şi la proteine de găină. Durata imunităţii postvaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here