Un bărbat din Târgu Jiu, care a găsit o borsetă uitată într-un cărucior de cumpărături, și-a scos nora la shopping. Aceștia s-au folosit de unul dintre cardurile găsite pentru a face cumpărături după bunul lor plac. Bucuria nu a ținut prea mult, cei doi ajungând astă-vară, pentru o zi, în arestul poliției. Zilele trecute, târgujienii au fost condamnați, în primă instanță, la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Bărbatul de 54 de ani credea că i-a surâs norocul când, aflându-se în parcarea magazinului Dedeman din Târgu Jiu, a găsit o borsetă uitată într-un cărucior folosit la cumpărături.
„Profitând de neatenţia persoanei vătămate, a sustras borseta, însuşindu-şi pe nedrept mai multe bunuri şi sume de bani (un portofel de culoare închisă, fără capse sau inscripții, în care se aflau cartea de identitate, certificatul de înmatriculare al autoturismului, un permis de conducere, suma de 200 lei, cardul de sănătate, două carduri bancare, mai multe carduri de fidelitate de la diverși comercianți și un telefon mobil”, potrivit rechizitoriului.
Se întâmpla în dimineața zilei de 30 iunie a anului trecut.
„Cadoul” penal
În aceeași zi, bărbatul i-a făcut„ cadou” nurorii sale unul dintre cardurile sustrase şi au plecat la cumpărături. Femeia a accesat în mod ilegal, de nouă ori, contul bancar deschis pe numele persoanei vătămate, achitând diverse sume de bani.
Au cumpărat alimente şi ţigări și au alimentat autoturismul cu combustibil. Toate tranzacțiile au fost de circa 400 de lei, fiind făcute cumpărături de valoare redusă, întrucât nu cunoşteau PIN-ul cardului bancar. În limita a 100 de lei, cu un card contactless, plata este făcută fără a introduce codul PIN.
Trei zile mai târziu, bărbatul a vândut telefonul persoanei vătămate la un service GSM, în schimbul sumei de 250 lei, aruncând borseta cu actele şi restul cardurilor la gunoi.
Nouă tranzacții ilegale
Când și-a dat seama că și-a pierdut borseta cu bani și acte, păgubitul a revenit la magazinul de unde a cumpărat materiale de construcții și a cerut ajutorul angajaților firmei de pază pentru identificarea persoanei care i-a sustras bunurile.
În aceeaşi zi, persoana vătămată a anunțat poliția și a contactat banca, aflând că de pe unul din carduri au fost efectuate nouă tranzacții neautorizate.
Pe imaginile surprinse de cametele de supraveghere s-a observat cum bărbatul îşi însuşeşte borseta. „O persoană de sex bărbătesc îşi face apariţia în parcarea Dedeman, cu autoturismul marca (…), observându-se, totodată, cum ulterior aceasta a coborât din autoturism şi s-a îndreptat către zona în care erau depozitate cărucioarele de cumpărături, iar în momentul în care a observat borseta în coșul metalic al căruciorului folosit anterior de persoana vătămată, îl împinge până lângă autoturismul său şi, după ce deschide portiera, aruncă borseta în interior şi părăseşte parcarea Dedeman”, se mai arată în rechizitoriu.
Câteva zile mai târziu, persoanei vătămate i-au fost restituite borseta şi actele personale de către o persoană care le-a găsit abandonate pe raza municipiului.
Cei doi făptași au fost prinși și au stat o zi în arestul poliției. Păgubitul și-a recuperat banii, renunțând la plângerea penală.
Pentru că și-au recunoscut faptele și nu au cazier, inculpații s-au ales cu pedepse cu suspendare.
Aceștia au fost condamnați la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de trei ani. În plus, vor trebui să lucreze 100 de zile în folosul comunității, sentința instanței nefiind definitivă.
I.I.