Asigurările de sănătate private, pe buzele gorjenilor

167

moisescuReforma sistemului de sănătate implică şi existenţa asigurărilor private. Acestea nu sunt, deocamdată, obligatorii, dar asiguratorii au început deja să-şi promoveze produsele, în încercarea de a atrage cât mai mulţi clienţi. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj confirmă faptul că acum aceste asigurări nu sunt obligatorii, existând însă posibilitatea încheierii de poliţe de sănătate private.

 

 

Mulţi dintre gorjeni au fost deja „instruiţi” în privinţa asigurărilor de sănătate private şi instruirile vor continua şi în următoarele luni de zile, până la intrarea în vigoare a obligativităţii poliţelor. Brokerii din domeniul asigurărilor private susţin că gorjenii se arată destul de neîncrezători în privinţa asigurărilor de sănătate private, deşi, de fiecare dată asiguratorii le explică oamenilor care sunt avantajele acestui tip de asigurări.

 

Asigurările private nu sunt obligatorii, încă

Cât priveşte termenul când vor intra în vigoare asigurările private, nimeni nu ştie cu exactitate când se va întâmpla acest lucru. „Deocamdată sunt doar discuţii. Sunt variate conform cărora casele de asigurări de sănătate să se transforme în case de asigurări private, sau procentele pe care le plăteşte angajatorul pentru asigurări să fie împărţite atât la casele de asigurări, cât şi la firmele private”, a spus Daniel Şurlea, directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Chiar dacă asigurările de sănătate private încă nu sunt obligatorii, oamenii au, totuşi, posibilitatea de a opta pentru poliţe facultative. „Acum sunt în vigoare doar asigurările facultative de sănătate; cu o astfel de asigurare, dacă, spre exemplu, asiguratul îşi rupe o mână, pe lângă costurile spitalizării, i se acordă şi o despăgubire în bani, în funcţie de contractul încheiat cu firma de asigurări”, explică Daniel Şurlea, directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Pacientul poate să aleagă

Medicul Mihai Moisescu, preşedintele patronatului Medicilor de Familie din Gorj a spus, cu privire la asigurările de sănătate private că „în afară de pachetul de bază al serviciilor medicale asigurate prin sistemul asigurărilor sociale, orice alt pachet va fi suportat ori de pacient, ori de asigurările private. Se plăteşte rata ca la orice asigurare, cum sunt cele pentru autoturisme sau locuinţe, costurile fiind stabilite în funcţie de mai mulţi parametri”. Astfel, sistemul privat de asigurări de sănătate va permite publicului să aleagă acel tip de acoperire potrivit nevoilor specifice individuale. Rămâne de văzut cât de receptivi vor fi gorjenii la acest tip de asigurare. Deocamdată se aşteaptă intrarea lor în vigoare.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here