Artişti de marcă, la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”

115

Festivalul Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”, a cărui ediţie a XI-a urmează să se desfăşoare în zilele de 10, 11 şi 12 august, la Teatrul de Vară din Târgu-Jiu, este considerat drept unul dintre cele mai importante competiţii de gen din ţară. De altfel, pe lângă concursul propriu-zis, dedicat interpreţilor şi grupurilor folk, vor susţine la Târgu Jiu, în cele 3 zile, recitaluri extraordinare artişti cunoscuţi precum: Emeric Imre, Mircea Baniciu, Ducu Berţi şi mulţi alţii.

Festivalul- Concurs se va desfăşura pe scena Teatrului de Vară din Târgu-Jiu la ora 19.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în ultima zi urmând să aibă loc festivitatea de premiere şi Gala Laureaţilor.

Lansări de albume discografice
Prima zi a festivalului va debuta vineri, 10 august, ora 19.00, în care vor susţine recitaluri, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Emeric Imre sau trupa “Emeric Set”, Cristi Buică, Bebe Paraschivescu, Adi Beznă şi Cătălin Ungureanu, Silvan Stăncel şi Ovidiu Scridon. Va avea loc şi concursul interpreţilor şi grupurilor folk. În a doua zi, sâmbătă, la aceiaşi oră ca şi în prima zi, va avea loc concursul interpreţilor şi grupurilor folk şi recitalurile deosebite ale lui Doru Stănculescu şi Sorin Minghiat, Dinu Olăraşu, Dan Vană, Sorin Minghiat şi prietenii din Bulgaria Stephan Geraksiev şi Rosen Pasculov. Vor participa şi Florin Camen, Bogdan Ghiu. În a treia zi, duminică, va avea loc festivitatea de premiere şi Gala Laureaţilor dar şi recitaluri deosebite. Acestea îi vor avea în prim plan pe Mircea Baniciu, Adrian Ivaniţchi, Marius Baţu, Eugen Avram, Cristian Corcioveanu, Ionuţ Mangu. Tot cu ocazia festivalului se vor organiza lansări de albume discografice ale personalităţilor prezente cu această ocazie la Târgu-Jiu. Juriul festivalului va fi prezidat de Mircea Baniciu. Câştigătorilor le vor fi acordate premii în valoare totală de 5.700 de lei.

Bani puţini pentru realizarea festivalului
Directorul festivalului, Viorel Gârbaciu, este destul de nemulţumit de banii care s-au alocat pentru realizarea acestei ample manifestări. Costurile Festivalului Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”, au ajuns la suma de 50 de mii de lei şi că mai mult de jumătate sunt băgaţi de instituţia pe care o conduce. „La sfârşitul acestei săptămâni vor avea loc 2 manifestări îngemănate, mă refer, în primul rând, la Festivalul Naţional de Folk şi Baladă, „Poarta Sărutului”, ediţia cu numărul 11. O ediţie care a stat de multă vreme sub semnul întrebării. Ni s-au dat bani mai puţini ca de obicei din acest motiv trebuie să ne cumpănim şi mai ales să ne punem la lucru cu realizările proprii financiare. Mai bine de jumătate din bugetul acestui festival este susţinut de Şcoala Populară de Artă”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul instituţiei.

Înduioşat de reacţia folkiştilor
„Pe de altă parte am avut o reacţie absolut extraordinară din partea celor din lumea folkului care m-a înduioşat, o lume aparte totuşi care nu vede imediat numai câştigul banului şi care pune suflet, solidaritate, prietenie în locul materialului”, a mai precizat Gârbaciu. Tot acesta a ţinut să precizeze că la tot ce se va întâmpla în aceste zile, se vor mai adăuga încă două manifestări colaterale, „Festivalul Dark” şi două lansări de CD-uri. Vineri, în prima zi, la ora 16.00 la clubul Belfast din Târgu-Jiu are loc lansarea volumului “ Totuşi”, a lui Emeric Imre iar sâmbătă la Club Piano va avea loc lansarea celui de-al 4-lea CD a lui Florin Camen “O altă toamnă absolută”.

Acţiunea de la Poiana lui Mihai Viteazul
La manifestarea de la Poiana lui Mihai Viteazul, din 11 şi 12 august, vor lua parte mulţi folkişti dar şi un colectiv de actori de la Teatrul Dramatic “ Elvira Godeanu”, din Târgu-Jiu. „Va avea loc un concurs de creaţie literară patriotică gândită de aşa natură încât să ofere publicului o lecţie de istorie pe viu”, a mai adăugat Gârbaciu. Vor exista proiecţii de filme despre Mihai Viteazul, ceremonial militar civil şi religios şi lansare de carte. Parteneri în organizarea acestui amplu festival sunt: Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Artă, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Teatrul Dramatic “ Elvira Godeanu” Centrul de Cultură şi Artă Constantin Brâncuşi.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here