Aproape 5000 de gorjeni cu buletinele expirate, în listele electorale permanente de la referendum

181

În decursul zilei de ieri Instituţia Prefectului a dat publicităţii, cu puţin timp înainte de decizia Curţii Constituţionale a României, rezultatul reverificării listelor electorale permanente din Gorj. În urma situaţiei trimise de către primăriile din judeţ, la data de 10 iulie 2012 figurau în listele electorale permanente un număr de 4517 persoane cu acte de identitate expirate. De nelipsit în liste au fost şi decedaţii, într-un număr nu foarte mare, persoanele cu domiciliul în străinătate sau cele care şi-au pierdut dreptul de vot.

La data de 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor legale privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, acele liste care cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv. De menţionat faptul că datele rezultate în urma verificărilor solicitate, au fost transmise, pe documente semnate şi ştampilate corespunzător de către autorităţile locale, prin primar, secretar şi şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor, către Serviciul Public Comunitar Judeţean. Această instituţie a transmis apoi situaţia numerică centralizatoare Instituţiei Prefectului – judeţului Gorj, care a înaintat datele către Ministerul Administraţiei şi Internelor.

77 de morţi, în liste
Situaţia centralizatoare, la nivelul judeţului Gorj, rezultată în urma verificării listelor electorale permanente din data de 10 iulie 2012, se prezintă astfel: Potrivit datelor comunicate de către BJABDEP Gorj, la data de 10.07.2012 la nivelul judeţului Gorj figurau în listele electorale permanente un număr de 4517 persoane cu acte de identitate expirate. Aceste persoane se află pe listele electorale permanente potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004. “Autorităţile locale au comunicat un număr de 252 persoane cu reşedinţa în străinătate, cu privire la care instituţia noastră nu poate efectua verificări privind veridicitatea acestor date. Aceste persoane se află pe listele electorale permanente potrivit prevederilor art.2 alin (1) din Legea nr. 370/2004. Din datele transmise de către autorităţile locale, la nivelul judeţului Gorj, pe listele electorale permanente, la data de 10 iulie 2012, se află înscris un număr de 77 persoane decedate, 3 persoane care şi-au pierdut dreptul de a vota, 4 persoane care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate şi o persoană care şi-a pierdut cetăţenia română”, a precizat Elvis Drăgoi, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here