Aproape 4.000 de fermieri cer subvenţii la bovine

169

bovinePână la 31 august, la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj sau la centrele locale, fermierii din judeţ pot depune cererile de solicitare a primei pe exploataţie la specia bovine.

Pentru anul 2011, prima pe exploataţie se acordă, o singură dată pe an, producătorilor agricoli înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor.

“Pentru cei înregistraţi la 31 ianuarie 2008, condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cumulative sunt ca exploataţia să fie de minimum trei capete de bovine, vârsta bovinelor să fie de minim şase luni. Pentru înregistrările de la 31 ianuarie 2009, condiţiile esenţiale sunt exploataţia să fie de minimum trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009, iar vârsta lor să fie de cel puţin şase luni la aceeaşi dată. Aceleaşi sunt condiţiile şi pentru cei înregistraţi la 31 ianuarie 2010, precum şi pentru termenul de 14 iulie, de dinaintea sesiunii de depunere a cererilor de solicitare pentru prima la bovine. În toate aceste cazuri, o condiţie comună este ca exploataţia existentă să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj.

Cu cererea vizată la APIA

Potrivit Corinei Dorobanţu, directoarea APIA Gorj, pentru a beneficia de prima pe exploataţie, solicitanţii trebuie să depună la centrul local de care aparţin sau la cel judeţean al APIA, şi de pe raza căruia se află înregistrată exploataţia, până la 31 august 2011, cererea de solicitare a primei aferentă fiecărei exploataţii deţinute. Cererea trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de animale legal constituite, care sprijină interesele crescătorilor de bovine. „Până la data de 10 august, pentru specia bovine, avem depuse un număr de 3.977 de cereri din judeţul Gorj pentru un efectiv de 22.178 de capete”, a precizat Corina Dorobanţu. De prima pe exploataţie pot beneficia şi persoanele fizice care în cursul anului 2011 şi-au schimbat forma juridică conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare, şi care figurează înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor la datele de referinţă cu exploataţii de minimum trei capete de bovine, cu vârsta acestora de cel puţin şase luni.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here