Aproape 1000 de decedaţi, în listele permanente în numai cinci localităţi din Gorj

331

La cererea Prefecturii Gorj primarii din judeţ au început să ia la purecat listele electorale permanente de la referendum. Asta pentru o nouă numărătoare, în scopul de a depista persoanele decedate din liste care nu au fost radiate sau persoanele plecate în străinătate cu domiciliul declarat acolo. Majoritatea edililor s-au apucat de treabă, unii având şi rezultate. În mod uimitor cei mai mulţi decedaţi s-au găsit în localitatea Turburea, potrivit declaraţiilor edilului local Ion Bârcă, în ultimii zece ani fiind găsiţi în liste peste 600 de persoane. Următoarea localitate cu peste 350 de decedaţi depistaţi în liste este comuna Arcani.

La un sondaj simplu realizat de Gorjeanul la opt primării din Gorj, edilii au declarat că au găsit în listele permanente în jur de 1000 de decedaţi. Sunt primării unde procedura nici nu a început, iar la altele s-a şi terminat.

Demers greoi
Procedura iniţiată la nivelul localităţilor din judeţ, în vederea verificării listelor electorale de la referendum, pentru a depista eventualele nereguli, cum ar fi decedaţi trecuţi pe listele de vot sau persoanele care şi-au schimbat domiciliul, merge destul de greu, unii dintre primari afirmând că doar atunci când vor primi ceva oficial de la autorităţile judeţene se vor apuca de treabă. Printre aceştia se regăsesc edilii din localităţile Tismana şi Bolboşi. Alţii, din contră, sunt foarte harnici la acest capitol cum ar fi primarii din Băleşti, Arcani, Turburea, Bălăneşti, Bărbăteşti, aceştia verificând deja o parte din liste.

Scuză: lipsa solicitării pentru efectuarea mini-recensământului
La Primăria Bolboşi şi la Primăria Tismana nu se munceşte la numărarea morţilor din localităţi pentru că edilii nu au primit încă niciun fel de solicitare, pentru a efectua acest lucru, din partea autorităţilor. “Nu am realizat acest procedeu de numărare a decedaţilor din comună, pentru că nu am primit ceva oficial din partea Prefecturii. Imediat ce vom primi aceste ordine vom trece însă la treabă”, a declarat Gheorghe Bâlea, edil PDL.  În ceea ce îl priveşte pe primarul de la Tismana, Marian Slivilescu susţine acelaşi lucru. ”Nu am primit niciun fel de solicitare, voi vedea ce o să fac când o să primesc”, a declarat primarul PP-DD.

Secretară harnică la Arcani
Spre deosebire de primarii de la Tismana şi Bolboşi, edilul comunei Arcani a primit înştiinţare pentru a se ocupa de numărarea decedaţilor din comună. Acesta s-a dovedit chiar foarte activ în comparaţie cu ceilalţi şi a transmis deja rezultatele Prefecturii Gorj. Edilul comunei Arcani, Vasile Popescu, susţine că a avut grijă să însărcineze pe una dintre salariate cu ,,perierea” listelor. “Am delegat o persoană din primărie, respectiv secretara, care s-a ocupat deja de această procedură, luând la mână listele. S-au descoperit 356 de persoane decedate din anul 2002 până în anul 2012 iar rezultatul a fost trimis către Prefectura Gorj”, a declarat primarul UNPR.

628 de morţi, pe listele de la Turburea
Pedelistul Ion Bârcă, edilul localităţii Turburea, în urma mini-recensământului a descoperit, potrivit propriilor declaraţii, 628 de persoane decedate. “Prefectura ne-a înştiinţat cu privire la acest mini-recensământ, cu persoanele decedate care nu au fost radiate din listele electorale permanente. S-au descoperit din anul 2002 până în 2012 la Turburea 628 de persoane decedate. În medie vă pot spune că 60 de persoane decedate pe an”, a declarat Ion Bârcă, primarul localităţii Turburea.

La Bălăneşti s-a luat act de această acţiune
Şi uneperistul Ovidiu Pungan, primarul localităţii Bălăneşti, a fost înştiinţat de autorităţi cu privire la acest procedeu. „Da, am luat act de această acţiune şi până acum am găsit 3 persoane decedate pe liste. Am mai depistat încă 4 care au decedat după referendum. Referitor la locuitorii cu domiciliul stabilit în străinătate, sau care lucrează de mult timp acolo, normal că mai sunt şi din aceia. Comuna noastră are 2200 de locuitori şi cunoaştem toţi localnicii foarte bine”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul localităţii Bălăneşti.

La Băleşti nu s-au găsit decedaţi
Peremistul Mădălin Ungureanu, viceprimarul localităţii Băleşti, este foarte preocupat, în această perioadă, de numărarea decedaţilor din comună, din anul 2002 până în 2012, vrând să nu îi scape niciun mort nedescoperit de pe liste. “Am ajuns cu numărătoarea până în anul 2008 şi nu s-a găsit niciun decedat până acum. Să vedem în continuare dacă vom găsi”, a declarat Mădălin Ungureanu, viceprimarul comunei Băleşti.

La Bărbăteşti un singur decedat
Nici edilul Primăriei din Bărbăteşti, Adrian Mangu, nu se lasă mai prejos, acesta cercetează cu atenţie listele electorale permanente. „S-a găsit o singură persoană decedată pe listele electorale, aceasta decedând în Italia. Există şi localnici plecaţi în străinătate, într-un număr destul de mare”, a declarat Adrian Mangu, primarul din Bărbăteşti.
ANDRADA BĂRĂITARU

Persoanele cu domiciliul în străinătate nu au ce căuta pe listele permanente
Românii plecaţi în străinătate se împart în două categorii, din punct de vedere administrativ: cei cu domiciliul sau reşedinţa declarate în străinătate şi cei plecaţi fără forme legale, cu domiciliul rămas în acte în România. Curtea Constituţională a decis că această categorie de români plecaţi din ţară nu au ce căuta pe listele electorale permanente, ei votând pe listele suplimentare din ţările unde domiciliază. Cea de-a doua categorie de români aflaţi în străinătate se află acolo fără forme legale sau nu şi-au îndeplinit formalităţile privind reşedinţa, astfel că în acte ei apar cu domiciliul în România. Şi această categorie de români urmează a fi scoşi de pe listele electorale permanente, susţinând că nu se mai poate spune că ei au domiciliul în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here