APIA Gorj a prestat pe brânci în ultima jumătate de an

395

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Gorj a implementat măsuri de sprijin pentru fermieri, finanţate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură, începând cu data de 1 ianuarie 2007. În ceea ce priveşte activitatea APIA Gorj în primele 6 luni ale acestui an, aceasta a fost destul de intensă, desfăşurându-se în mai multe campanii de depunere a cererilor de sprijin.

„Cererea de plată unică pe suprafaţă sau Campania (SAPS), s-a derulat în perioada 1 martie-15 mai fără a se adăuga penalităţi şi în perioada 16 mai-11 iunie s-au adăugat penalităţi. Condiţiile de eligibilitate pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar sunt cerinţe minime legale, impuse de legislaţia noastră dar şi de legislaţia europeană. Aceasta constă în deţinerea unui minim de suprafaţă în cuantum de 1 hectar. În ceea ce priveşte Campania de anul acesta, numărul de cereri a fost oarecum puţin mai mare decât anul trecut şi mă refer la un număr total de 25.537 de cereri pe o suprafaţă de 94.502 hectare”, a declarat Corina Dorobanţu, directoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj.

Sprijin pentru crescătorii de animale
O altă campanie mediatizată destul de intens şi care se desfăşoară şi în acest moment este cea privind sprijinul crescătorilor de bovine. Se acordă prima de exploataţie anuală, producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice care deţin, cresc şi exploatează animale identificate şi înregistrate în sistemul naţional de minim 3 bovine, cu vârsta de minim 6 luni la data de referinţă. Până în prezent s-au depus 7.289 de cereri de sprijin, pentru 40.841 de capete. Procesul de primire cereri este în curs de derulare până la data de 30 iunie 2012. “Au existat ceva nereguli dar nu foarte multe, deocamdată controlul la faţa locului s-a desfăşurat decât undeva la 20 %”, a declarat Corina Dorobanţu, şefa APIA Gorj. Se acordă sprijin financiar cu privire la acordarea unei prime anuale crescătorilor de ovine şi caprine. Pentru anul 2012, prima pe cap de animal se acordă producătorilor agricoli o singură dată pe an, pentru femelele ovine şi femelele caprine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii. Una dintre aceste condiţii ar fi aceea că efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele caprine care au îndeplinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei.
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here