Apel către angajatori, pentru plata drepturilor de autor

161

ajofm facuta de mineConducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a anunţat ieri, faptul că, potrivit noutăţilor aduse de OUG nr. 58/2010, plătitorul de venit este obligat a plăti statului cota de 0,5% la asigurările de şomaj pentru angajatul care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale.

Mihaela Moţa, directoarea AJOFM Gorj face apel către toţi angajatorii să vină la sediul instituţiei pentru a plăti cota indemnizaţiei de şomaj pentru angajaţii din subordine care mai prestează şi alte activităţi, în afară de cele salariale, din drepturi de autor şi/sau în baza unor convenţii sau contracte civile: “Legea iniţială prevedea ca angajatul să vină lunar la noi pentru a-şi declara veniturile şi a plăti cota la asigurările de şomaj, însă, acum, plătitorul de venit este obligat să facă acest lucru”.

Reprezentanţii AJOFM spun că în maxim cinci zile va apărea un formular de declaraţie ce va fi completat de angajator şi firma îl va transmite către AJOFM, oprind automat din venitul care îl plătea către angajat.

În modificările ulterioare se precizează şi faptul că cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor nu vor plăti contribuţia la asigurările de şomaj dacă activitatea lor este doar ocazională, şi nu cu regularitate.

“Cei care realizează venituri ca urmare a desfăşurării unei activităţi în mod sporadic, fără a avea caracter de regularitate, şi în afara activităţii pentru care primeşte venituri de natură salarială, nu datorează contribuţii individuale pentru drepturile de autor”, a declarat Mihaela Moţa.

Rambursări pentru cei care deja făcuseră plăţile

În urma modificărilor şi completărilor ale OUG 58, persoanele care realizau şi alte venituri în afară de cele salariale şi declaraseră acest lucru plătindu-şi contribuţiile aferente îşi vor primi banii înapoi dacă în noile declaraţii vor specifica faptul că activitatea desfăşurată pe drepturi de autor este ocazională.

“Nu ştim încă numărul de persoane aflate în această situaţie însă cei care au plătit li se va calcula şi li se vor rambursa banii. Trebuie să se prezinte la noi şi să completeze o cerere de rambursare”, a spus Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj.

Cei care sunt scutiţi de la plata drepturilor de autor, potrivit OUG 58, sunt pensionarii. Potrivit OUG 58/2010, persoanele care realizează venituri altele decât cele salariale sunt obligate la plata contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here