Apariție: Revista ,,Spicon” – ultimul număr, dedicat Bicentenarului Revoluției de la 1821

917

Cu câteva zile în urmă a ieșit de sub tipar și a avut loc lansarea ultimului număr al revistei de literatură, artă și istorie culturală ”Spicon”, editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu.
Ultimul număr al revistei este dedicat Bicentenarului Revoluției de la 1821, iar lansarea a avut loc în cadrul evenimentului inaugural al expoziției ”Sabia Revoluției”, găzduită de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, din data de 28 septembrie 2021, organizat de Rotary Club Târgu-Jiu.
De menționat faptul că în cadrul ineditei expoziții sunt prezentate și trei piese din patrimoniul național aduse de la Muzeul Național de Istorie al României din București, respectiv Sabia de gală a lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș și tabloul lui Tudor Vladimirescu realizat de renumitul pictor Theodor Aman, toate în original.
Editorul revistei ”Spicon” a pus la dispoziția celor prezenți la evenimentul inaugural, precum și vizitatorilor câte un exemplar din revistă cu titlu gratuit, dorind ca prin aceasta să aducă un omagiu evenimentelor de acum două secole, pornite de aici, din Gorj, mai exact din Câmpia de la Padeș, unde marele pandur a rostit și cunoscuta Proclamație.
Revista este deschisă cu interesantul eseu al scriitorului Doru V. Fometescu intitulat ”Idealul lui Tudor: Pilda iubirii de Neam până la jertfa de sine”.
În paginile revistei este găzduit și studiul ”Bicentenarul Revoluției de la 1821” al scriitorului Florian Văideianu.
O interesant studiu istoric asupra evenimentului de acum două secole și a legăturilor lui Tudor Vladimirescu cu Padeșul și satele Plaiului Cloșanilor, precum și cu oamenii locurilor de unde marele pandur a pornit revoluția prin citirea Proclamației sale către țară din 1821, găzduit în paginile revistei, este scris de Ion Elena și se intitulează ”Padeș – legenda de lângă inimă”.
De asemenea, un interesant documentar despre Revoluția de la 1821 și conducătorul acesteia ne este prezentat în extenso de către scriitorul Ion M. Ungureanu, intitulat ”Tudor Vladimirescu – spirit de adevărat oltean. 200 ani de eternitate”.
Sub titlul ”Noi ne vom lumina mereu de la flacăra faptelor sale”, echipa redacțională a sintetizat un extras din scrierile despre Tudor Vladimirescu, ale lui Nicolae Iorga, Ernest Bernea și ale lui Tudor Nedelcea.
Viorel Surdoiu face o cronică a ineditei piese ”Cazul Tudor Vladimirescu”, pusă în scenă și prezentată publicului târgujian de către actorii teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, și care s-a bucurat de un real succes.
Versurile poeților gorjeni Adrian Frățilă și Tudor Voinea despre Tudor Vladimirescu, însoțite de desenele grafice care îl înfățișează pe marele pandur realizate de Grigore Haidău, întregesc spațiul revistei dedicat Bicentenarului Revoluției de la 1821.
Revista găzduiește și consemnările autorului acestor rânduri despre o interesantă apariție editorială, fiind vorba de volumul ”Tudor Vladimirescu în memoria românilor”, de Nelu Vasile.
Răsfoind paginile revistei continuăm a ne delecta cu un frumoasele versuri ale poeților Eugen Dorcescu, gorjean de obârșie, dar stabilit la Timișoara, ale lui Alex Gregora din volumul său în pregătire intitulat ”Omul greșit”, precum și ale lui Valentin Chepeneag.
De asemenea, revista găzduiește, așa cum și-a propus încă de la înființare, creațiile tinerelor talente, respectiv versurile Andreei Patricia Vâlceanu – elevă a Colegiului Național ”Spiru Haret” din Târgu-Jiu, precum și interesantele scrieri ale Antoniei Mălina Ecaterina Latu (”Marea Fugă. Cum se răzbună limita în destinul faustic?”, Denisei Elena Codiță (”Despre neajunsul de a te naște și schimonoselile omului actual”) și Ralucăi Maria Vijulan (”Omul actual, roată ce se învârte în sine sau scapă spre cer?”).
Un interesant studiu documentar despre biserica din Frătești ne este prezintat de poetul Gelu Birău, acesta fiind un fragment din lucrarea sa monografică aflată în pregătire, dedicată satului său natal Frătești, Gorj.
De menționat și faptul că paginile acestui număr al revistei este ilustrat cu lucrări semnate de Georgiana Gabriela Brand, profesor de pictură, colaborator al Universității ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care semnează de asemenea și un articol despre istoria tatuajului.
Un spațiu distinct este acordat prezentării volumelor recent apărute, respectiv: ”Modelul și Antimodelul în educație”, de Valeria Roșca; ”Anotimpuri repezi”, autor Lazăr Popescu, și ”Eu sunt băiatul cu părul albastru”, de Corina Vlădoiu.
Și nu în ultimul rând, menționăm faptul că interesantul editorial al acestui număr al revistei este scris de Laura Ghinea și este intitulat ”Adânca tinerețe”, având ca motto un vechi proverb grecesc: ”Când ești tânăr, e prea devreme, când ești bătrân, e prea târziu”.
Se cuvin a fi aduse mulțumiri tuturor autorilor, precum și echipei redacționale formată din scriitorii Prof. dr. Ion Mocioi, dr. Gelu Birău, Ion Elena, Alex Gregora, Doru V. Fometescu și Florian Văideianu, sub coordonarea lui Viorel Surdoiu – redactor șef, precum și lui Marius Iorga, care s-au ocupat de apariția acestui nou număr al revistei.
Revista a văzut lumina tiparului prin grija echipei Tipografia ProdCom Târgu-Jiu, căreia îi exprimăm recunoștința noastră.
O mulțumire specială dorim să adresăm Bibliotecii Județene ”Ch. Tell” – Târgu-Jiu, pentru generozitatea de a găzdui edițiile on-line ale revistei, astfel că aceasta poate fi citită prin accesarea adresei: https://www.bibliotell.ro/2021/07/revista-spicon-nr-6/.
dr. Victor Troacă, Președinte Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here