Multele săptămâni cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius și fără precipitații din această vară au făcut ca seceta să fie omniprezentă în aproape toate satele din județ, puține fiind localitățile în care să nu fie de actualitate problema respectivă. Oamenii nu mai au apă nici de băut, de udat prin grădină sau de dat la animale nemaifiind cazul să se discute, la Bălești autoritățile fiind nevoite să intervină cu cisterna pentru a-i ajuta pe săteni. În satul Rasova butoaiele goale ale localnicilor așteaptă zilnic la poartă pentru a fi umplute, apa fiind o problemă discutată de fiecare sătean.
„Nu am văzut o ploaie bună de vreo 3 – 4 luni. E o secetă cum numai acum câțiva ani a mai fost, cred. Nu a dat strop de săptămâni întregi și nu mai avem apă nici în fântâni ca să putem să bem. Nu facem nimic în grădini și o să vedeți ce greu va fi la toamnă. Avem praf pe stradă, praf și în grădini și din păcate nicio recoltă”, spunea ieri una dintre femeile din sat ieșite la poartă pentru a-și umple bidoanele cu apă. Cisterna Primăriei Bălești face zilnic vreo câteva drumuri în sat pentru a umple toate bidoanele și butoaiele scoase la porți de către localnici, în situația respectivă fiind vreo 200 de familii.
Ieri autoritățile s-au văzut nevoite să apeleze la ISU Gorj pentru o cisternă care să aducă în sat și apă potabilă, luată de la rețeaua municipiului, oamenii din Rasova neavând cu ce să mai gătească. Soții Dinculeana au o fântână adâncă de vreo 15 metri, dar în ea apa este puțină și nepotabilă. Izvorul a secat și acum viața oamenilor depinde de butoaiele scoase la poartă. „Nu mai avem nici pentru gătit, iar de spălat rufe norocul că ne aduc cu cisterna ca să oprim în butoaie. Mai luăm de la o fântână a vecinilor pentru mâncare, că a vecinilor mai are un pic, dar la noi nu mai este nimic. Avem 50 de capre și cam tot atâtea păsări și vă dați seama ce greu ne este. Trebuie multă apă și nu avem de unde să o luăm”, spune Ștefan Dinculeana.
Oamenii sunt mulțumiți că în aceste vremuri grele primesc apa necesară supraviețuirii zi de zi, o situație similară fiind întâlnită și la Bumbești Pițic. Localnicii de aici sunt însă nevoiți să pună mână de la mână și să facă rost de 200 de lei pentru a suporta transportul unei cisterne cu apă, pe care ulterior o pot folosi inclusiv la udatul grădinilor. Suma e însă prea mare în raport cu câștigurile pe care le-ar putea avea din grădină, recoltele fiind oricum compromise. Sătenii speră că în cele din urmă ploaia va veni totuși din abundență și le va salva munca din primăvară, în lipsa câtorva ore bune de precipitații tot efortul lor fiind în zadar. Culmea este că seceta se manifestă inclusiv în satul Cârlegei, acolo unde în primăvară un deal s-a surpat din cauza ploilor abundente și două case au fost distruse după ce terenul s-a prăbușit vreo 20 de metri. Acum oamenii suferă de sete și se gândesc cu teamă că ploile din toamnă ar putea reactiva alunecările de teren după seceta de acum.
Gelu Ionescu
PARADOX,….ISU DUCA APA CU CISTERNA DAR ANGAJATII NU PRIMESC APA,CATA INDIFERENTA,PRIVIND LEGISLATIA IN VIGOARE,ITM…DESTEPTAREAAAAAA.