Antonis Constantinides simte că se poate: „Vrem în Final Four!”

312

Energia și-a continuat seria marilor surprize învingând de o manieră categorică pe Le Mans, o echipă extrem de puternică, dintr-un campionat net superior celui din România, dar Antonis Constantinides consideră că misiunea nu se încheie aici, iar echipa sa este capabilă de noi minuni sub soarele cald al EuroChallenge.

Echipa gorjeană a reunit una dintre cele mai mari surprize din EuroChallenge, iar această performanță notabilă se datorează în principal felului în care Energia a aplicat partitura tactică în prima repriză a meciului cu francezii de la Le Mans: „Simt că a fost cea mai bună primă repriză din cariera mea și asta pentru că s-a întâmplat împotriva unei echipe foarte bune. În primele două sferturi am făcut jocul perfect, atât ofensiv, cât și defensiv. Trebuie să transmit felicitările mele jucătorilor mei, pentru că este extraordinar ceea ce s-a întâmplat în primele două sferturi”, a declarat la finalul meciului antrenorul Antonis Constantinides. Cu toate acestea, tehnicianul cipriot are și reproșuri pe care le face jucătorilor săi, care au arătat slăbiciuni în partea a doua a întâlnirii: „Nu sunt însă pe deplin mulțumit de reacția noastră defensivă din ultimele două sferturi și este ceva la care trebuie să lucrăm pentru următorul meci din Franța”, a sunat reproșul antrenorului Energiei.

Victorie mare împotriva unei echipe mari
Pasul pe care l-a făcut Energia spre turneul final al EuroChallenge este cu atât mai demn de laudă, cu cât adversara întâlnită este o forță a baschetului european, o echipă galonată, cu jucători de calibru: “Simt că am realizat o victorie foarte mare împotriva unei echipe foarte mari, iar acest succes important a venit în primul meci al seriei. Știm că într-o serie de cel mai bun din trei, primul meci este cel mai important pentru ambele echipe, dar în special pentru echipa care are avantajul terenului, pentru că, așa cum este normal, este echipa care are cea mai mare presiune pe umerii ei. Îmbucurător pentru noi este că nu am arătat niciun moment că avem presiune pe noi și de acea am câștigat meciul așa de ușor împotriva unei echipe foarte mari cum este Le Mans”, a mai spus antrenorul gorjenilor.

Kunter: „Nu cred deloc că am subestimat Energia”
Francezii de la Le Mans îl au pe bancă pe turcul Erman Kunter, un tehnician galonat, care apreciază că învingătoarea din această confruntare are mari șanse de a-și adjudeca trofeul în acest sezon. De asemenea, Kunter spune că echipa gorjeană nu a fost subestimată, dar elevii săi nu s-au apărat în prima repriză aşa cum ar fi trebuit: “Am început meciul foarte prost… După prima repriză scorul era de 56-19. În prima parte, adversarii noştri au avut procentaje deosebite, în jur de 62% de la distanţă şi 90% de la două puncte, ceea ce înseamnă că nu ne-am apărat deloc. Nu cred deloc că am subestimat Energia. Au ajuns în sferturi după ce au trecut de o grupă în care au jucat împotriva echipelor din Astana şi Brindisi. Personal, cred că în cazul în care Energia se califică în Final Four, pot emite pretenţii şi pot obţine multe!”, a declarat antrenorul turca al francezilor de la Le Mans.

La o victorie de Final Four
Pornind cu un succes în sferturile de finală ale EuroChallenge, Energiei îi mai trebuie, pentru a ajunge în Final Four, o a doua victorie și mai are la dispoziție două meciuri, primul fiind programat chiar astăzi de la ora 21:30, în Franța. Antonis Constantinides nu consideră însă că are calificarea în buzunar, din contră, vede o misiune greu de îndeplinit, dar nu imposibilă: „În acest moment avem nevoie de o singură victorie în două meciuri, dar cum spun deseori despre o asemenea situație, pe cât de aproape pare calificarea, pe atât de departe este. Pentru noi acum începe misiunea dificilă. Vorbim despre o echipă care în ultimii șapte ani a jucat de patru ori în Euro Cup și de trei ori în Euro Ligă și nu va fi nimic ușor pentru noi în următoarele două jocuri. Nu știu dacă la finalul zilei de joi ne vom califica în Final 4, dar astăzi am arătat că 100% am meritat să fim aici. Vrem să fim în ultimele patru echipe din EuroChallenge și vom da tot ce este mai bun din noi pentru că va fi un succes, foarte mare, atât pentru noi ca antrenori, pentru jucători, cât și pentru istoria acestui club”, a mai declarat antrenorul Energiei.

Se teme de oboseală
Cu un program extrem de încărcat în ultima vreme și cu jucători neobișnuiți să facă față unui ritm atât de alert, Energia ar putea acuza oboseala ce s-a acumulat, este de părere Antonis Constantinides. Antrenorul Energia crede în același timp că această oboseală va putea fi învinsă, însă cel mai important este ca jucătorii să nu aibă parte de accidentări: “Este și normal să apară și probleme de ordin fizic. Din acest punct de vedere, avem o problemă. Este problema noastră cea mai mare și din acest motiv am ridicat această problemă de mai multe ori. Nu este vorba doar de Energia, este însă vorba de o echipă românească care are o șansă să intre în Final Four, iar noi în ultimele două săptămâni jucăm din două în două zile și ceea ce realizează acești jucători este anormal, alte cuvinte nu putem găsi. În primul rând, să fim sănătoși și apoi rezolvăm și problema oboselii. Trebuie să ne odihnim acum pentru că vom călători mult până în Franța”. În ceea ce privește meciul pe care Energia îl susține astăzi pe terenul celor de la Le Mans, Constantinides este de părere că, în ciuda faptului că, gazdele sunt în mod certe, nu doar la victorie, ci chiar și la calificare, echipa sa poate produce o nouă surpriză: “Acolo vom avea un meci mult mai dificil și diferit de ceea ce a fost la Târgu-Jiu. Ținta noastră este să câștigăm cât de repede putem această serie. Va fi greu acolo pentru că este o echipă care în primele șase meciuri din EuroChallenge nu a pierdut acasă, cred că nici în campionat nu au pierdut pe teren propriu. Dar noi am fost însă primii care i-am învins pe Brindisi și pe Okapi pe terenurile lor, care erau în aceași situație. Ce am făcut la Târgu Jiu este o victorie importantă, pentru că se pune presiune foarte mare pe adversar, dar Le Mans este în continuare favorită la calificare”, a mai precizat antrenorul echipei târgujiene, care acum însă reprezintă întreaga Românie.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here