ANSVSA: Aproape 100 de porci mistreți, uciși în Gorj, din cauza pestei porcine africane

1301

Un nou focar de pestă porcină africană a fost semnat la începutul acestei luni de către autoritățile sanitare-veterinare din Gorj, asta după ce, de mai mult timp, la nivelul județului nostru nu se mai semnalase niciun caz de pestă porcină.

Potrivit ANSVSA, în prezent, pesta porcină africană evoluează în 139 de localități din 23 de județe, cu un număr de 266 de focare (dintre care patru focare în exploatații comerciale). În alte 17 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți. În intervalul 28 mai – 3 iunie 2020 au fost înregistrate opt focare noi: județul Sibiu – un focar; județul Gorj – un focar; județul Prahova -un focar; județul Alba – un focar; județul Teleorman – două focare; județul Olt – un focar; județul Bihor – un focar. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.574 de cazuri la mistreți. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.Conform raportului elaborat de ANSVSA, în județul Gorj situația cazurilor la mistreți se prezintă astfel: 46 de mistreți au fost găsiți morți, iar în urma analizelor de laborator a ieșit faptul că aceștia muriseră din cauza pestei porcine africane, iar alți 45 de mistreți au fost vânați.Până acum, la nivel național, au fost despăgubiți 15.121 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 440.953.790 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.988.500 de lei pentru alți 208 proprietari.,,ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator”, au transmis autoritățile sanitare-veterinare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here