Angajatori sancţionaţi de inspectorii ITM Gorj

323

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, reprezentanţii Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 20 de controale, dintre care 18 verificări pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
“În urma controalelor, nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare. Însă, au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale la 5 angajatori, în valoare totală de 11.000 lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea 108/1999, republicată”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă al salariaţilor, neîndeplinirea de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă la termenele stabilite de acesta.
De asemenea, inspectorii din cadrul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă al ITM Gorj au efectuat 21 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 17 neconformităţi. Drept urmare, au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale în valoare de 36.500 lei. Neregulile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neefectuarea controlului medical periodic.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here