Angajații SJA Gorj speră să nu fie discriminați la acordarea stimulentului pe luna aprilie

1650

Sindicaliștii de la Serviciul de Ambulanță Gorj se tem că ar putea fi discriminați la acordarea stimulentului de 2.500 de lei dat de guvern personalului medical care are contact direct cu pacienții infectați cu coronavirus, pe luna aprilie. Salariații din echipele operative care au avut contact direct cu suspecții de Covid 19 au luat o parte din stimulent, pentru jumătate din martie, pe perioada de urgență, dar pentru luna în curs sunt dubii legate de primirea banilor. Sindicaliștii îi cer astfel ministrului Sănătății și secretarului de stat Raed Arafat să intervină pentru clarificarea situației.

SJA Gorj este printre cele trei servicii din țară care a acordat acest stimulent în martie, în restul țării banii nu s-au dat. Nu este singura problemă, reprezentanții ambulanțierilor susțin că modul în care se alcătuiesc listele cu angajații care au dreptul la stimulentul de 2.500 de lei este neclar și nu toți cei care merită această „primă” ajung să o și primească.

“Conducerea Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România a solicitat în scris Ministrului Sănătăţii Nelu Tătaru și Secretarului de Stat dr. Raed Arafat intervenția de urgență în calitatea pe care o au, pentru ca personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță, care desfășoară activitatea în teren, să beneficieze de stimulentul de risc prevăzut în OUG nr. 43/2020 pe perioada Stării de urgență decretată în luptă cu virusul COVID -19.Solicitarea conducerii FNSAR vine în urma nemulțumirilor și discriminării personalului operativ de intervenție, care în toată această perioadă a fost supus unui risc continuu și agresiv, prin felul activității de intervenție în teren, în medii diferite, unități sanitare destinate celor infectați cu virusul COVID -19, în familii, comunități, spații destinate celor aflați în carantină, în izolare impusă, recoltare de probe, situații ascunse și necunoscute, etc. OUG nr. 43/2020 responsabilizează conducerea serviciilor de ambulanță de nominalizarea personalului care beneficiază de stimulentul de risc, iar machetele transmise de anumite direcții din cadrul Ministerului Sănătății către conducerea serviciilor de ambulanță au avut interpretări diferite privind interpretarea Ordonanței în vederea alocării stimulentului de risc de 2.500 lei brut lunar și perioada acordării. Faptul că la elaborarea situațiilor tip machetă cerute de minister nu a existat consultare cu cei din teren, cât și cu partenerul social pentru a da detalii privind intervenția echipajelor în această perioadă de pandemie și riscul la care a fost și este supus personalul de intervenție din teren, a făcut ca situațiile cerute de minister și transmise de conducerea serviciilor de ambulanță să fie discriminatorii în acordarea stimulentului de risc, situații care nu reprezintă realitatea din teren a riscului, fiind imposibil de identificat cerințele din machetă.Personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță a apreciat intențiile Guvernului României de a acorda stimulentul de risc pentru personalul din linia întâi în lupta cu virusul COVID-19, stimulent stabilit prin OUG nr. 43/2020, luptă în care personalul operativ de intervenție din serviciile de ambulanță a fost și este implicat 100%, dar modul de interpretare și acordare a stimulentului de risc este dezamăgitor. Mesajul personalului operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță către cetățenii României este că, în ciuda acestor stări de dezamăgire și nemulțumire privind acordarea stimulentului de risc mult trâmbițat, dedicarea profesională, empatia și toată dăruirea va fi 100% pentru cei aflați în nevoi, și să se treacă cu bine, cât mai repede de această situație și fără pierderi de vieți.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here