Amnistia fiscală trebuie promulgată până pe 14 iunie

384

Sorin ToropLegea amnistiei fiscale se află pe masa preşedintelui României de câteva zile. Acesta nici nu l-a semnat, nici nu l-a retrimis Parlamentului. Termenul limită pentru luarea unei decizii în privinţa proiectului legislativ este 14 iunie. Sindicaliştii gorjeni consideră că preşedintele va semna amnistia fiscală după alegerile locale din 10 iunie.

La începutul lunii mai, deputaţii au aprobat legea amnistiei fiscale, cu 234 voturi „pentru” şi 3 abţineri. Actualmente, proiectul de lege este la mâna preşedintelui Traian Băsescu. Reprezentanţii funcţionarilor publici din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj spun că preşedintele poate fie să o semneze, fie să o retrimită Parlamentului, însă nu mai târziu de 14 iunie. „Proiectul de amnistie fiscală este la preşedinte pentru a fi promulgat. Termenul limită este de 14 iunie. Preşedintele are două variante: 1 – îl semnează şi îl trimite pentru publicare la Monitorul Oficial, de la semnat şi până la publicat termenul este de trei zile, sau nu îl semnează şi îl retrimite Parlamentului”, a menţionat Sorin Torop, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor din SANITAS DGASPC Gorj.

Băsescu ar putea fi obligat să semneze amnistia

În cazul în care preşedintele ar refuza să semneze legea amnistiei fiscale, retrimiţând-o la Parlament, şi parlamentarii ar vota-o din nou, atunci Băsescu ar fi obligat să o semneze. “Dacă Parlamentul votează şi a doua oară proiectul de lege, preşedintele este obligat să îl semneze. Dacă nu îl semnează încalcă prevederile Constituţiei şi acesta este motiv de suspendare a sa din funcţie”, explică Sorin Torop, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor din SANITAS DGASPC Gorj. Pentru că ne aflăm în plină campanie electorală, reprezentanţii funcţionarilor consideră că legea va fi semnată după alegerile locale. „Din punctul meu de vedere cred că va semna proiectul legislativ, dar după data de 10 iunie”, mărturiseşte Torop. Trebuie menţionat faptul că expunerea de motive a proiectului amnistiei fiscale sunt invocate „buna credinţă” atât a angajatorilor care au achitat sporurile în baza contractelor sau acordurilor de muncă, cât şi a angajaţilor, dar şi practica neunitară a instanţelor judecătoreşti privind procesele cu contestaţii ale deciziilor Curţii de Conturi. Vestea aprobării amnistiei fiscale i-a bucurat pe toţi bugetarii. Acum ei aşteaptă publicarea legii în Monitorul Oficial şi speră că îşi vor recupera şi alte drepturi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here