Amenzi mari pentru un magazin, o brutărie și un supermarket din Gorj

653

Amenzi mari pentru un magazin, o brutărie și un supermarket din Gorj
Un supermarket din județul Gorj a fost amendat cu 12.000 de lei, pentru neinformarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj cu privire la retragerea și/sau rechemarea unui produs contaminat.
În ultimele luni, sute de tone de alimente contaminate au fost retrase de pe piață. Ultimele produse retrase săptămâna trecută sunt două sortimente din carne: tobă de porc și pipote de pui. De cele mai multe ori, alertele sunt tardive, când produsele sunt vândute și în mare parte consumate.
Tot săptămâna trecută, în timpul controalelor efectuate, inspectorii DSVSA Gorj au aplicat 10 sancțiuni contravenționale, reprezentând două avertismente scrise și 8 amenzi în cuantum de 38.100 lei, unor obiective situate în Bâlteni, Căpreni, Novaci, Târgu-Jiu Telești și Turcinești.
Două exploatații non-profesionale de animale au primit avertisment pentru sacrificarea unor suine fără a solicita formulare de sacrificare de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit.
În schimb, o brutărie a fost amendată cu 10.000 de lei pentru neîntreținerea spațiilor de producție și de depozitare a produselor de panificație. Erau infiltrații pe pereți și plafon, condens și urme de fum, iar chiuvetele nu erau prevăzute cu facilități igienice pentru spălarea și uscarea mâinilor.
Tot o amendă de 10.000 lei a fost dată și unui magazin, pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. Mai exact, navetele cu pâine și baxurile cu băuturi răcoritoare erau depozitate direct pe paviment.
„A mai fost dată o amendă de 1.200 lei la un magazin alimentar, întrucât angajata care deservea unitatea nu deținea echipament de protecție sanitară și nu a prezentat fișa de aptitudini care să ateste efectuarea controlului stării de sănătate. De asemenea, s-a aplicat o amendă de 1.200 lei la un supermarket, întrucât personalul care manipula alimentele de origine animală la vitrina asistată nu respecta normele sanitare în vigoare privind manipularea mezelurilor și cărnii proaspete de porc și pasăre, iar temperatura de depozitare nu era monitorizată grafic la toate vitrinele frigorifice”, a anunțat DSVSA Gorj.
Cum perioada Sărbătorilor se apropie, iar românii se pregătesc de tăierea porcilor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunță că a început din această săptămână controale specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din ţară unde se comercializează carne de porc.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here