Amenzi de 74.000 de lei pentru angajatorii gorjeni

290

Echipe de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au desfăşurat săptămâna trecută mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, în rândul angajatorilor. Aceste verificări s-au soldat cu sancţiuni în valoare totală de 74.000 de lei.

Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat nouă controale, dintre care şapte pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. “Au fost depistaţi doi angajatori care prestau activitate cu două persoane fără forme legale de angajare. În consecinţă, s-au aplicat două sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 20.000 de lei. Angajatorii depistaţi cu munca la negru desfăşurau activitate în municipiul Târgu-Jiu”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj.
În total, s-au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale la patru angajatori, în valoare de 23.000 de lei, amenzile fiind aplicate pentru: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal şi la munca în zilele de sărbătoare legală.
Şi inspectorii din cadrul Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat 20 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma acestora, pentru neconformităţile depistate la faţa locului au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 51.000 de lei. Motivele pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, semnalizarea pericolelor incompletă, evaluarea necorespunzătoare a riscurilor, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here