Amenzi, aplicate după ureche în dauna Poliției Locale Târgu-Jiu! – Lider de sindicat: ,,Prejudiciu de câteva sute de mii de lei, trei sferturi dintre polițiștii locali, buni de plată! Ilegalitatea, încă în curs”

5870

80 de polițiști locali din municipiu, afectați la buzunare
•Bugetul local, prejudiciat cu amenzi mult mai mici
•O decizie ,,căpoasă” a directorului Poliției Locale Târgu-Jiu, ing.Florin Băluță, pune pe jar instituția
•Cine e de vină, cine plătește, directorul sau subalternii?!
•Băluță: Dacă trebuie, plătesc!
•Mihu Stelian, liderul Sindicatului Pro Lex din cadrul Poliției Locale Târgu-Jiu, a avertizat de săptămâna trecută conducerea că Legea 61/1991 se aplică în mod greșit
•Mai bine amenzi mai mari, decât sancțiuni mai mici
•Curtea de Conturi a României a clarificat: organismele care aplică sancțiuni în baza Legii 61/1991, act normativ cu caracter special, nu trebuie ,,să aplice prevederile privind achitarea a jumătate din minimul amenzii”.
•Rumoare și pe Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții
•Amenzi de peste 300.000 de lei

Din iarnă, Poliția Locală Târgu-Jiu aplică greșit sancțiuni cetățenilor în baza unei legi publicate în Monitorul Oficial în vara lui 2018, dar, pentru care nu există, în prezent, și norme de aplicare. Spre deosebire de Târgu-Jiu, alte poliții locale din țară au interpretat corect legea, acestea aplicând amenzi mai mari, care ajută bugetele locale. La Târgu-Jiu s-a preferat însă aplicarea amenzilor mici, deși acest lucru prejudiciază bugetul local și afectează agentul constatator, ori șeful care i-a indicat să aplice eronat legea. Liderul de sindicat de la Pro Lex, Mihu Stelian, a văzut gravitatea situației și a avertizat deja, de săptămâna trecută, că legea se aplică greșit la Târgu-Jiu, creându-se, spune acesta, deja un prejudiciu instituției de câteva sute de mii de lei. Mai mult, potrivit sindicalistului, există riscul ca banii în cauză să fie plătiți de 80 dintre angajații instituției ori chiar de către decidentul care a interpretat greșit legea respectivă.

Directorul executiv al Poliției Locale Târgu-Jiu, Florin Băluță, a hotărât cu de la sine putere, în noiembrie 2018, ca amenzile aplicate de cei 80 de subalterni ai săi, pe Legea 61/1991, să fie achitate de persoanele sancționate, la jumătate din minim, în 15 zile de la primirea sancțiunii. Acesta și-a bazat hotărârea pe noul act normativ aprobat anul trecut, adică pe Legea 203/2018, care nu are, nici în prezent, însă norme de aplicare. Mai mult, a ignorat documentul emis de Serviciul Juridic din Instituție care era în acord cu actualele clarificări ale Curții de Conturi a României. Florin Băluță, directorul executiv al Poliției Locale Târgu-Jiu, a recunoscut, duminică, verbal, acest lucru pentru Gorjeanul.
Astfel, din noiembrie, polițiștii locali au dat pe bandă sancțiuni pentru ordine publică (exemplu: proferare de injurii în spațiul public, acțiuni ilicite contrare ordinii și liniștii publice, cerșetorie adică apelarea unei persoane în mod repetat la mila publică, lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor, consumul de alcool în spațiul public, servirea cu băuturi alcoolice în fața instituțiilor publice, tulburarea liniștii publice), care, prin valoarea lor redusă, au avantajat persoanele ce au încălcat legea, încasându-se mai puțini bani la bugetul local. Consilierii locali care au ascultat recent raportul de activitate al instituției au demonstrat că habar nu au de problema din Poliția Locală, instituție care și astăzi aplică legea contrar specificațiilor Curții de Conturi, date la cererea unei instituții publice din Cluj.

Curtea de Conturi deschide urechi, nu și ochi!
Mai exact, la finalul lunii februarie, Curtea de Conturi a României vine cu clarificări, arătând că organismele care aplică sancțiuni în baza Legii 61/1991, act normativ cu carater special, nu trebuie ,,să aplice prevederile privind achitarea a jumătate din minimul amenzii”, lucru care însă la Târgu-Jiu s-a interpretat greșit.
Tot Curtea de Conturi explică faptul că Legea 203/2018, fiind act normativ cu caracter general, nu este în măsură să modifice prevederile legii speciale în ceea ce privește posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii, pentru sancțiunile contravenționale aplicate în temeiul Legii 61/1991.

La Sibiu, polițiștii locali ,,e” mai deștepți!
În acest context, cu actul de la Curtea de Conturi la purtător, liderul de sindicat din Poliția Locală Târgu-Jiu, Mihu Stelian, își avertizează verbal, săptămâna trecută, superiorii, atrăgându-le atenția că, în cazul unui control al Curții de Conturi, instituția poate fi obligată să plătească prejudiciul creat prin interpretarea și aplicarea eronată a legii. Mai exact, Mihu le-a atras atenția decidenților din Poliția Locală Târgu-Jiu că persistă în greșeală, postând actul Curții de Conturi pe grupul de Whats App al instituției, și punându-le în vedere că Poliția Locală Sibiu nu aplică legea eronat, ca în municipiu.
Mihu vine cu precizări suplimentare pentru Gorjeanul făcând chiar referire la un litigiu avut de un polițist local din Sibiu cu o persoană sancționată pe Legea 61/1991. Potrivit liderului, litigiul în cauză a fost câștigat de agentul constatator care a aplicat legea corect, impunând persoanei sancționate o amendă mai mare.

Avertisment pe WhatsApp!
,,Le-am adus la cunoștință celor din conducerea Poliției Locale Târgu-Jiu punctul de vedere al Curții de Conturi a României, acum câteva zile. Am postat chiar documentul pe grupul de Whats App, dar a fost ignorat. Asta deoarece am văzut acest punct de vedere al Curții de Conturi, dat pe 27 februarie, pe rețele de socializare, care subliniază expres pentru Legea 61/1991 că nu prevede achitarea a jumătate din minimul amenzii, fiind o lege specială.
Mai mult, la Sibiu se aplică exact cum zice Curtea de Conturi acum, asta pentru că șefii de acolo nu își asumă răspunderea, ci au lăsat să facă asta agentul constatator, am și stat de vorbă în acest sens chiar cu liderul de sindicat de la Pro Lex Sibiu. Atunci, polițistul local de la Sibiu a stabilit că mai bine aplică o amendă mai mare, că dacă e greșit se vor da banii înapoi persoanei păgubite, pentru că dacă nu, polițistul trebuie să achite din propriul buzunar prejudiciul”, a spus liderul Mihu Stelian.

Sfatul lui Mihu: Opriți aplicarea eronată a legii!
Întrebat de Gorjeanul ce ar trebui să facă responsabilii din Poliția Locală Târgu-Jiu, vizavi de problema existentă, liderul de sindicat a precizat: ,,Este o problemă delicată! Sfatul meu ar fi, către colegii din Poliția Locală Târgu-Jiu, să nu mai aplice amenzi cu jumătate din minim. Să se meargă pe logica colegilor de la Sibiu, sunt argumente care stau în picioare, plus că mai există clarificarea dată de Curtea de Conturi a României… Curtea de Conturi spune clar că, în cazul unui control ei pe asta vor veni. Prejudiciul făcut până acum la Poliția Locală Târgu-Jiu, chiar dacă colegii mei sunt în ceață, este, din păcate, de câteva sute de mii de lei, pentru că se aplică legea greșit de la finalul anului trecut. Dacă mâine vine Curtea de Conturi și constată că nu trebuia aplicat așa, eu voi face tot posibilul ca, ai mei colegi să nu fie făcuți răspunzători pentru asta. Directorul instituției a emis, la noi, o dispoziție care a impus ca subalternii săi să aplice legea cu jumătate din minim, lucru greșit. Normal ar fi ca și cel care a semnat ordinul să răspundă, nu cei 80 care au aplicat”, a completat, ferm, Mihu Stelian.

Ordin nu există, dar există prostie?!
În Poliția Locală Târgu-Jiu nu există însă un ordin de maniera respectivă, dar există, în schimb, o clarificare făcută în noiembrie de Serviciul Juridic al instituției care este în acord cu ceea ce a subliniat Curtea de Conturi, în februarie 2019.
Din nefericire, directorul instituției Florin Băluță nu a luat în calcul documentul respectiv și, alături de două șefe de Compartiment, au decis să interpreteze greșit legea, indiferent de consecințe. Una dintre acestea aplică eronat, de altfel, sancțiuni pe Legea 50/1991, lege specială, care intră în aceeași ,,oală” cu cei care aplică, în aceeași manieră, Legea 61/1991. Legat de Legea 50/1991, chiar liderul de sindicat Mihu Stelian subliniază că este similară cu Legea 61, iar prin interpretarea greșită pe construcții prejudiciul ar fi chiar și mai mare. ,,Practic și Legea 50/1991 este tot lege specială, aici nu există clarificări că nu s-au cerut încă Curții de Conturi, dar, vorbim de același lucru’’, a mențional liderul polițiștilor locali. Șocant este că, în urmă cu câteva zile, aceleași persoane au ieșit public și au cerut, o majorare a amenzilor stabilite prin hotărârile de CL Târgu-Jiu, pe motivația că s-ar obține astfel mai mulți bani la bugetul local.
„Este nevoie să fie majorat cuantumul amenzilor pentru abateri în ceea ce priveşte legislaţia rutieră pentru că se ajunge în final la plata unor sume foarte mici. Este vorba, în general, de 100 de lei. Degeaba aplici o amendă de câteva sute de lei sau de o mie, dacă legea prevede reducerea până la un cuantum minim. Mergem şi noi pe maxim în Consiliul Local şi va creşte cuantumul minim final“, a declarat, într-o emisiune la o televiziune locală, Florin Băluţă, directorul executiv al Poliţiei Locale Târgu-Jiu.
Asta, în condițiile în care, din noiembrie conducerea Poliției Locale deține instrumentarul legal de aplicare a unor sancțiuni mai mari, dar pe care, în maniera proprie, a decis să nu o ia în calcul, nerespectând astfel legea.

Vine auditul, cine plătește?
Primăria Târgu-Jiu va realiza un audit în perioada următoare la Poliția Locală, fapt care va atrage după sine și stabilirea prejudiciului, deja clarificat de Curtea de Conturi a României. Ne întrebăm de acum cine va plăti greșela, și dacă legea se va aplica în aceeași manieră și de astăzi înainte.
Florin Băluță a declarat, senin, duminică, faptul că nu intenționează să schimbe nimic privind sancțiunile aplicate de Poliția Locală Târgu-Jiu, deoarece decizia sa a avut la bază unele opinii ,,de specialitate” din instituție. Directorul recunoaște însă că a ignorat indicațiile Serviciului Juridic, ignorând astfel și sfaturile liderului de sindicat și evident clarificările Curții de Conturi a României.,,Dacă se va constata că am aplicat greșit eu voi plăti. Sper însă să nu se întâmple asta deoarece și poliția și jandarmeria în Gorj aplică similar ca noi. Eu am impus achitarea a jumătate din minimul amenzilor, după ce m-am consultat cu serviciile din subordine. Este adevărat că nu am luat în calcul ce a spus Juridicul…”, a precizat, pentru Gorjeanul, directorul Florin Băluță.
Ce nu spune însă Băluță este că MAI deține un ordin de ministru care impune aplicarea legii în actuala manieră, în timp ce Polițiile Locale nu au nimic de acest gen, singurul act oficial și de luat în seamă fiind clarificarea publică a Curții de Conturi.Nu cunoaștem încă optica Primăriei Târgu-Jiu legat de problema de la Poliția Locală Târgu-Jiu, dar vom solicita și un punct de vedere al UAT-ului în legătură cu problema extrem de gravă, semnalată de liderul de sindicat Mihu Stelian. Așteptăm și o situație punctuală a amenzilor reduse aplicate până în prezent de Poliția Locală Târgu-Jiu, în condițiile în care bugetul local are nevoie acută de fonduri obținute legal de structurile din subordine.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here