Amânare de aproape o săptămână în procesul Sorinei!

850

Fetița de opt ani, din Baia de Aramă luată cu forța din familia în care a crescut pentru a fi dată celei care a adoptat-o, mai are de așteptat aproape o săptămână pentru a vedea dacă părinții la care a ajuns pot sau nu să o scoată din țară. Sorina și toți cei care o susțin, inclusiv gorjenii care au participat zilele trecute la mitinguri în favoarea acesteia, trebuie să aștepte până miercurea viitoare pentru a vedea dacă instanța dă un verdict sau nu la cererea formulată de procurorul general Bogdan Licu. Judecătoria Drobeta Turnu Severin trebuia să se pronunțe, ieri, cu privire la cererea prin care Licu solicita ca fetița să nu poată părăsi țara în această perioadă, dar pronunțarea unui verdict a fost amânată după ce familia adoptatoare a solicitat și ea să îi fie prezentată cererea procurorului general. În plus, părinții care o au pe Sorina de câteva zile vor să fie și despăgubiți în cazul în care vor avea câștig în această cauză, lucru care l-a uimit pe avocatul Victor Dumitrică, cel care reprezintă interesele familiei din Baia de Aramă.
„Consider că e un demers de rea credință întrucât puteau trimite această cerere convențională cel târziu, marți, pentru ca și celelalte părți din dosar să poată să ia cunoștință de ea. Au trimis-o cu 5 minute înainte de a începe ședința de judecată pe fax, deși aveau obligația să o depună în atâtea exemplare câte părți sunt la dosar și pe înscrisurile pe care se bazează. Nu au timbrat cererea, astfel încât instanța de judecată a fost pusă în imposibilitatea obiectivă de a proceda la soluționarea cauzei azi. Dumnealor cer ca în situația în care se va admite solicitarea domnului procuror general celelalte părți din dosar să fie obligate la plata sumelor de bani pe care dumnealor le cheltuiesc ca să stea aici în țară și pe care le pierd pentru că nu sunt în America. E vorba de salarii neîncasate, bilete de avion pe care probabil le-au achiziționat și costul zilnic al lor și al celor 3 copii. Nu are nici un înscris în spate această cerere, iar ce nu se probează nu poate fi admis de instanță. Sunt convins că vor face lucrul acesta la termenul următor tot cu 5 minute înainte de ședința de judecată pentru a tergiversa procesul” a declarat avocatul Victor Dumitrică.
La proces a fost prezentă doar familia Șărămăt din Baia de Aramă, cea care a crescut-o pe Sorina până acum. Mariana Șărămăt nu a mai făcut apoi nicio declarație, în cursul nopții ea fiind audiată timp de peste 6 ore la București la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Vasile Șărămăt a menționat că nici el nu a apucat să vorbească cu soția sa pentru a afla despre ce a fost audiată, la finalul procesului de la Severin el recunoscând că nu a prea înțeles nimic din ce a spus judecătorul în sală. „Nu am prea înțeles nimic, decât să nu iasă fata din țară. Au amânat până pe 3 iulie, sperăm să fie bine și Justiția să ia atitudine cât mai repede ca fata să nu părăsească țara. Vrem ca fata să fie cu noi acasă și să fie bine. Sper să se facă dreptate și în dosarul în care soția a fost la București. Să se ia măsuri cu cei care au greșit. Soția nu mai face declarații pentru că e terminată psihic pentru că a ieșit de la audieri la ora 2 noaptea și a ajuns acasă la 7.00. Nici eu nu am avut timp să discut cu ea, dar sper că e bine”, a menționat soțul asistentei maternale, decăzută între timp din drepturile pe care le avea în această funcție.
Avocatul familiei a precizat că are încredere în ancheta ce are loc la București, în capitală ajungând și dosarul de la Craiova care a făcut posibilă vinerea trecută ridicarea abuzivă a Sorinei de la Baia de Aramă pentru a fi dată familiei adoptatoare. „Am fost tratați cu profesionalism. Pentru prima dată în ultimii doi ani de când a început această dramă a minorei am fost ascultați fără să fim întrerupți. Nu am fost șicanat în nici un fel și tot ce am susținut a fost scris într-o declarație luată doamnei Șărămăt. Autoritățile s-au implicat și se fac cercetări și cu privire la modalitatea de soluționare a dosarului de adopție internațională, precum și modalitatea ulterioară a deciziei definitive a modului în care minora a ajuns la părinții ei”, a precizat Dumitrică. Acum toți cei care o susțin pe Sorina așteaptă data de 3 iulie pentru a vedea dacă instanța aprobă ca fata să nu plece din țară, până atunci nimic neîmpiedicând însă acest lucru.
Rămâne de văzut dacă sâmbătă va fi organizat un nou miting de susținere a Sorinei, miting pe care până mai ieri oamenii din Baia de Aramă îl dădeau ca sigur la București. Până acum ei au promis acțiuni de protest în orașul lor, la Craiova și Drobeta Turnu Severin, mitinguri pe care le-au și organizat și la care au participat și sute de gorjeni care susțin cauza familiei Șărămăt, cu toții fiind revoltați de modul în care Sorina a fost smulsă din mijlocul celor care au crescut-o până acum.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here