Alunecare de teren uriașă la Bumbești-Pițic, urmată de alta în Dealul Pomilor

311

Situație alarmantă în comuna Bumbești-Pițic, unde pământul a luat-o, ieri, la vale, distrugând o casă, punând în pericol alte câteva și generând un haos la care localnicii, oameni în vârstă, nu se gândeau vreodată. Lucrurile sunt atât de grave, încât primarul Michi Nioață a fost nevoit să emită ordine de evacuare pentru patru gospodării, decizia fiind luată după ce casa unei bătrâne a fost îngropată în pământ și mutată câțiva metri. În vecinătatea sa mai sunt și alte locuințe ale altor săteni, iar autoritățile locale au decis să îi evacueze pe oameni, cerându-le acestora să își salveze ce mai pot, până nu e prea târziu. Tot ieri, o alunecare de teren s-a reactivat în satul Dealul Pomilor care aparţine de municipiul Motru, mai multe case, dar şi un drum, fiind în pericol.

alunecariEdilul din Bumbeşti-Piţic afirma, ieri, că numărul persoanelor evacuate ajunge la 15, acestea urmând să fie cazate la rude sau la școala și căminul cultural din localitate. La fața locului s-au deplasat reprezentanți ai ISU Gorj și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj, precum și ai Prefecturii, pentru a evalua situația din teren și a informa Ministerul Afacerilor Interne despre situația creată. Conform primarului, alunecarea de teren s-a produs fără ca înainte să fi existat vreun semn, care să avertizeze autoritățile și localnicii despre acest fenomen. Alunecarea respectivă a distrus în totalitate drumul care traversa satul, diferența de nivel dintre drumul respectiv și nivelul actual al solului ajungând și la 20 de metri.
Sătenii se gândesc cu groază la vremurile grele care îi așteaptă, agoniseala lor de-o viață, fiind acum sub malul de pământ.

alunecari4(1)“Am peste 90 de ani și am locuit aici toată viața. Am casa pe o poiană frumoasă, am ridicat-o aici că am zis că e pământul bun, dar uite că acum nu a mai rămas nimic la vecina, și nici eu nu sunt prea departe cu casa mea. Spun că ne evacuează, dar unde să plecăm? Oamenii au vite aici, erau grădinile noastre, plecăm și unde ne ducem?”, a spus unul dintre bătrânii aflați acum la necaz, Ion Condel, care afirma că nu se dă dus din casa lui, deși se uita la vila vecinului și observa că omul își căra de zor din bunurile pe care le avea în locuință, fiind evident că nu mai e de stat acolo. Autoritățile promit să monitorizeze zona și să îi evacueze și pe alți săteni dacă vor constata că au viața pusă în pericol, deocamdată neexistând o explicație pentru nenorocirea produsă, ieri, la Bumbești-Pițic.

bumbesti-pitic-alunecari-6Alertă şi la Motru, două femei evacuate
Pe lângă alunecarea de la Bumbeşti-Piţic o alta, la fel de gravă, s-a declanşat şi la Motru. Aici alunecarea produsă în anul 2008 s-a reactivat, totul din cauza ploilor abundente. În urmă cu şapte ani, de aici au fost evacuate mai multe persoane care locuiau în două case din zonă, iar acum, alte două femei din două imobile situate în zona afectată. Autorităţile din Motru au solicitat sprijinul Complexului Energetic Oltenia, care a intervenit cu utilaje pentru remedierea situaţiei.
“Fenomenul de alunecare de teren afectează foarte multe zone din judeţ, 62 din cele 70 de localităţi au una sau mai multe zone posibile şi probabile în care se produc alunecări de teren. Am primit o informare de la primarul municipiului Motru prin care ni se aduce la cunoştinţă că în satul Dealul Pomilor s-a reactivat o alunecare de teren produsă în anul 2008 ce pune în pericol structura de rezistenţă a patru gospodării, precum şi drumul de acces spre 20 de locuinţe aflate în amonte de locul producerii acestei alunecări. În urma întrunirii în şedinţă extraordinară a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, s-a luat decizia de evacuare a persoanelor aflate în pericol. De asemenea, s-a cerut sprijinul CEO în acţiunea de stabilizare a terenului”, a afirmat Liviu Dumitraşcu, şeful ISU Gorj, în cadrul unei şedinţe de la Prefectură.
Subprefectul judeţului Gorj, Sorin Arjoca, a declarat în cadrul aceleiaşi şedinţei că o echipă de specialişti de la Prefectura Gorj se va deplasa, vineri, la faţa locului pentru a analiza situaţia şi pentru a stabili măsurile care vor fi luate.
Gelu Ionescu
Anamaria Stoica

bumbesti-pitic-alunecari-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here