Alţi 660 de gorjeni îşi pierd locul de muncă

142

ajofm sediuNoi şomeri la orizont! Gorjenii ieşiţi din câmpul muncii (care îngroaşă rândurile şomerilor), vor mai avea câteva sute de „colegi”. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, cinci unităţi economice au anunţat că vor face disponibilizări.

Astfel, până la sfârşitul acestei luni 400 de persoane vor pleca de la Minprest Serv SA, societate care, în prezent are 1.164 de angajaţi. De asemenea, nici sectorul asigurărilor nu mai are succes la Gorj, Asirom anunţând disponibilizarea în luna iunie a trei salariaţi, rămânând astfel cu 441. În iulie, alţi 257 de gorjeni vor rămâne fără un loc de muncă, dintre aceştia 163 fiind de la Sinjilţ. Societatea are la ora actuală 485 de salariaţi. Numărului actual al şomerilor li se vor mai adăuga alţi 69 de angajaţi de la SC Resmin şi alţi 25 de la Direcţia Silvică, instituţie care, până la efectuarea acestor disponibilizări are 120 de lucrători.

ajofm-mediumMai mulţi şomeri decât în 2009

Conform unui raport prezentat ieri de Maria Danciu, director adjunct al AJOFM Gorj, rata şomajului la sfârşitul lunii mai, era de 11,21%, numărul de şomeri fiind de 16.857. Totuşi, situaţia s-a prezentat mai bine faţă de aprilie când rata ajunsese la 11,25%, dar mai rău decât în luna mai a anului trecut. Atunci, rata şomajului la nivelul judeţului nostru era la pragul de 8,4%.

„Din analiza numărului de şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi înregistraţi în evidenţele Agenţiei, numărul celor neindemnizaţi este de şase mii o sută optzeci şi şase de persoane, iar zece mii şase sute şaptezeci şi unui de şomeri beneficiază de indemnizaţia de şomaj”, a declarat Danciu.

De la începutul acestui an şi până în prezent, au fost disponibilizate 843 de persoane conform comunicatelor prezentate AJOFM de către agenţii economici. Acestora li se vor adăuga şi cei 660 care vor trece în şomaj până la sfârşitul lunii viitoare.

Formulare europene pentru şomaj

Din datele prezentate de reprezentanta AJOFM Gorj, la sediul instituţiei s-au depus de la 1 ianuarie şi până la 31 mai a.c., un număr de şase cereri de la persoane fizice pentru eliberarea formularelor europene E301, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din ţară, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în Italia (cinci cereri) şi în Spania (o cerere). De altfel, alte cinci solicitări de formulare E302 pentru instituţia competentă din Spania s-au primit la sediul Agenţiei Judeţene. Ele s-au depus pentru certificarea legată de membrii familiei unei persoane aflate în şomaj.

Referitor la acordarea prestaţiei de şomaj în România prin luarea în calcul a perioadelor de asigurare pentru şomaj realizate în state membre ale Uniunii Europene şi atestate pe baza formularelor E301 emise de instituţiile competente din ţările respective, au existat şase astfel de solicitări. Acestea au fost primite din partea unor persoane care au exercitat activitate profesională în Italia, Slovacia şi Spania.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here