Alimentele de la UE, distribuite târgujienilor în două zile

211

dppsProgramul european de distribuţie a produselor alimentare PEAD 2010 pentru cele patru categorii de persoane defavorizate a avut succes în rândul cetăţenilor târgujieni înscrişi pe liste, aceştia îngrămădindu-se în a-şi ridica alimentele, aducând astfel stocurile pe zero.

Direcţia Publică de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu a distribuit în doar trei zile toate cantităţile de alimente primite în prima tranşă de la Uniunea Europeană. Cei care se aflau pe liste de categorii defavorizate (beneficiarii de ajutor social, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002, pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri sunt sub 400 de lei, şi persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii), au stat la coadă luni şi marţi chiar de la orele 05:00 ale dimineţii pentru a-şi duce acasă cantităţile ce le reveneau fiecăruia. La nivelul municipiului Târgu-Jiu, pentru programul PEAD 2010, se află pe liste un număr de 7.651 de beneficiari, dintre care 1.806 pensionari, 2.377 persoane cu handicap, 2.976 şomeri şi 492 cetăţeni care primesc ajutor social. Noutatea ediţiei din acest an a programului este aceea că sunt mai multe produse supuse distribuirii, faţă de anul trecut când se dădea doar făină şi zahăr, de această dată se oferă şi mălai, paste făinoase, zahăr praf şi biscuiţi.

1.428 de cetăţeni au ridicat patru tipuri de alimente

distributie faina facuta de mineSăptămâna trecută, în magaziile DPPS Târgu-Jiu ajunseseră 20.000 de kilograme de făină albă, 9.220 de kilograme de mălai, 4.312 kilograme de paste făinoase şi 1.874 kilograme de biscuiţi. “În aceste zile am distribuit continuu alimente până la epuizarea stocului. Cantităţile pe care le-am avut au ajuns pentru un număr de o mie patru sute douăzeci şi opt de persoane”, a declarat Teodora Ciobanu, şefa DPPS Târgu-Jiu. Aceasta a mai precizat că termenul de încheiere al PEAD 2010 este 31 decembrie a.c.

În zilele următoare, la sediul instituţiei vor mai ajunge cantităţi importante din fiecare patru tipuri de alimente menţionate anterior, Teodora Ciobanu menţionând că stocurile de zahăr şi lapte praf sunt preconizate a ajunge în maxim o lună şi jumătate. “Următoarea distribuţie de alimente din aceleaşi categorii o vom începe pe 13 septembrie. Târgujienii trebuie să fie răbdători deoarece, chiar dacă ajung pe rând, cantităţile vor ajunge la fiecare beneficiar”, a mai spus directoarea DPPS Târgu-Jiu.

Cantităţile necesare pentru distribuirea tuturor celor 7.651 de beneficiari târgujieni sunt de 53.557 kilograme de mălai, 107.114 kilograme făină, 89.946 kilograme de biscuiţi, 24.483 kilograme de paste făinoase, 6.751 kilograme de zahăr şi 6.751 kilograme de lapte praf. Fiecare beneficiar din categoriile defavorizate menţionate mai sus înscris pe listele primăriei va ridica 14 kilograme de făină albă de grâu tip 650, şapte kilograme de mălai extra, 3,2 kilograme de paste făinoase ambalate în opt pungi de câte 400 de grame fiecare, 1,3 kilograme biscuiţi ambalaţi în 13 pachete, şi câte un kilogram de zahăr şi lapte praf.

O posibilă redistribuire

În această perioadă, la sediul Primăriei şi al DPPS Târgu-Jiu ajung numeroase cereri de la cetăţeni nemulţumiţi că n-au fost incluşi în acest program. “Multe persoane care au pensie de patru sute unu lei nu înţeleg de ce nu putem trece cu vederea şi nu îi includem şi pe ei pe liste. Oamenii trebuie să înţeleagă care sunt regulile programului şi faptul că nu noi facem listele. Cele cu pensionarii sunt întocmite de Casa Judeţeană de Pensii, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a ocupat de statistica şomerilor, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a făcut listele cu persoanele cu dizabilităţi, iar noi cu cei care primesc ajutor social”, a mai spus Teodora Ciobanu.

Aceasta a precizat că listele au fost întocmite cu datele stocate până la data de 31 iulie, şi că va fi posibilă o eventuală redistribuire la persoanele care se încadrează în categoriile defavorizate după termenul iniţial, dar doar dacă vor rămâne alimente neridicate în stoc.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here