Alimente ieftine pentru pensionarii gorjeni

178

picture 160Pensionarii gorjeni vor putea cumpăra în scurt timp produse alimentare de bază la un preţ mai mic faţă de preţul pieţei. Responsabile cu achiziţionarea alimentelor şi livrarea lor săptămânală la domiciliul pensionarilor vor fi Consiliile Locale.

Guvernul a aprobat o hotărâre pentru punerea în aplicare a Programului naţional de sprijin al pensionarilor, denumit “Coşul de solidaritate”. Beneficiari vor fi pensionarii din toate judeţele ale căror pensii sunt mai mici decât câştigul salarial mediu net pe economie, care în iulie a fost de 1.471 lei. La rândul lor, pensionarii gorjeni vor putea cumpăra la cel mai mic preţ posibil zahăr, mălai, ulei, făină şi orez, dar şi alte alimente cu termen lung de valabilitate, stabilite de Consiliul Judeţean. Produsele vor fi vândute prin firme special înfiinţate de către autorităţile locale, care vor cumpăra alimentele prin licitaţie. La vânzarea către pensionari se va percepe doar un adaos comercial care să acopere cheltuielile aferente. “Despre acest lucru nu a ajuns nimic oficial până acum la Casa Judeţeană de Pensii. Cel mai probabil nu ne vom ocupa noi de acest program, sau, cel mult, vom oferi listele cu pensionarii din judeţ care au pensii mici şi se pot încadra pentru a primi alimente la preţ scăzut”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Peste 85 de mii de pensionari în Gorj

Firmele care vor vinde produsele vor trebui să negocieze cu producătorii preţuri mai mici decât cele practicate de supermarket-uri şi hypermarket-uri. Cantităţile la care va avea dreptul fiecare pensionar se vor stabili printr-un ordin de ministru. Potrivit directoarei adjuncte a Casei de Pensii Gorj, la nivelul judeţului nostru sunt un număr de 85.203 pensionari, dintre care 78.189 provin din sectorul de stat, iar 7.014 din cel agricol. “Pensia medie raportată la pensionarii din sistemul de stat este de 793 de lei, în timp ce pentru pensionarii CAP, pensia medie este de 286 lei”, a precizat Daniela Negoiţă. Un beneficiu asemănător le-a fost asigurat timp de o perioadă pensionarilor cu pensii reduse în urmă cu mai mulţi ani. Atunci, pensionarii au avut posibilitatea să cumpere la un preţ mai mic produsele de bază din magazinele de tip economat destinate exclusiv lor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here