Alertă privind porumbul modificat genetic la Kaufland

381

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor(DSVCA) Gorj au intervenit anul acesta la 6 alerte declanşate de aducerea la un magazin din Târgu-Jiu a unei cantităţi de porumb modificat genetic şi la depistarea de pastă de mici cu nitriţi şi nitraţi, este vorba de 186 de kilograme care a fost confiscată şi distrusă. Anul trecut DSVCA a intervenit la 28 de alerte.

Reprezentanţii DSVCA Gorj, la fel ca şi alţi colegi din ţară, se ghidează după sistemul rapid de alertă. Acest sistem se bazează pe informaţiile transmise/primite la şi/sau de la Comisia Europeană sau alte ţări terţe de către şi/sau către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. La nivel naţional Sistemul rapid de alertă se bazează pe informaţiile transmise sau primite la nivel central ori local de către: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii. La nivel local, structura SRAAF din cadrul DSVSA Gorj are în componenţă un reprezentant responsabil şi un înlocuitor pentru alimentele de origine animală şi un reprezentant, respectiv un înlocuitor pentru cele de origine non-animală. Fiecare structură implicată acţionează specializat în funcţie de domeniul de intervenţie. „Intervenţia” semnifică totalitatea măsurilor luate pentru a se asigura faptul că un produs care nu este conform pentru consumul uman sau animal, nu ajunge sau este retras de pe piaţă şi ulterior tratat în asemenea mod încât să nu mai reprezinte un risc.

Alertă benefică
La semnalul rapid de alertă s-a acţionat de către DSVCA Gorj anul trecut de 28 de ori, în timp ce anul acesta până în prezent de doar 6 ori. “Am avut 6 alerte pe care le-am gestionat foarte bine. Sunt alerte şi europene instituite de ANSV. Sunt de la începutul anului foarte puţine faţă de anul trecut. Ultima este legată de porumb modificat genetic, ajuns la Kaufland, o cantitate foarte mică 9,6 alerta a fost foarte rapidă, porumbul a fost sechestrat şi se returnează la furnizor. Am avut şi pastă de mici cu nitriţi şi nitraţi. Carnea a fost returnată la furnizorul care are obligaţia să o distrugă”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVCA Gorj.
Notificarea de alertă se utilizează pentru: un produs necorespunzător care poate avea consecinţe negative importante asupra sănătăţii sau poate provoca moartea; un produs care poate avea consecinţe negative temporare asupra sănătăţii; cazul în care există posibilitatea ca alimentul să fie periculos dacă este consumat de grupuri vulnerabile de consumatori – copii, femei gravide, bătrâni; cazul în care există riscul unei contaminări încrucişate cu alte produse alimentare în timpul depozitării sau al comercializării; cazul în care produsul a fost respins la graniţă, pentru ca acesta să nu poată intra prin alt punct de frontieră; produsele alimentare periculoase care nu au ajuns pe piaţă, iar condiţiile existente sau măsurile luate garantează lipsa oricărui risc pentru sănătatea publică.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here