Album de fotografie dedicat lui Constantin Brâncuși, lansat la Biblioteca Județeană Gorj

428

Sala de lectură a Bibliotecii Județene “Christian Tell” din Târgu-Jiu a găzduit, joi, evenimentul de lansare a albumului de fotografie “Stâlpii. Arhetipuri în arta brâncușiană”, album ce cuprinde zeci de fotografii ale stâlpilor caselor de lemn din Gorj.

Albumul a fost realizat de Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, în parteneriat cu Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Școala Populară de Artă Târgu-Jiu și vorbește, prin imagini și text, despre arta cioplirii lemnului, despre talentul meșterilor gorjeni, dar și despre cum esența lemnului ”s-a insinuat în mentalul tuturor celor care își au originile pe aceste plaiuri”, inclusiv în cel al lui Constantin Brâncuși. Fotografiile au fost realizate de Vasile Pleșa, de la Școala Populară de Artă, și Viorel Surdoiu, de la Biblioteca Județeană ”Christian Tell”, textul îi aparține Rodicăi Păuna, iar traducerea acestuia, în limbile engleză și franceză, a fost realizată de Anamaria Alionescu și prof. Mihaela Popescu. “Am dorit să realizăm acest album pentru că toate cele trei instituții implicate au un lucru în comun: păstrăm memoria comunității în cărți, în colecții și în meșteșuguri și tradiții pe care le transmitem mai departe. (…) Am vrut doar să spunem că Brâncuși-copilul, care a devenit Brâncuși-artistul, a fost expus la această civilizație a lemnului, la materiale calde și la simboluri ancestrale, la arhetipuri. Nu am interpretat, doar am lăsat imagini, și lăsăm altora libertatea de a emite judecăți de valoare”, a declarat Olimpia Bratu, managerul Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj. “Bibliografia referitoare la arhitectura în Gorj este una destul de complexă și, culmea este, ceea ce avem referitor la stâlpi este destul de lacunar. Acest album este o lucrare care vine să completeze în mod fericit ceea ce s-a scris până acum despre stâlpi”, a spus și Albinel Firescu, de la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”.

Eleve premiate
Cu ocazia lansării albumului a avut loc și festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului de eseuri filosofice ”Destine culturale europene”, organizat pentru al doilea an consecutiv de către Biblioteca Județeană ”Christian Tell”. Premiul I a fost acordat elevelor Valentina Scînteie, de la Colegiul Național “George Coșbuc” Motru, și Ioana Toloargă, de la Colegiul Național “Spiru Haret” Târgu-Jiu, Premiul II Oanei Cornea, de la Colegiul “Gheorghe Tătărescu” Rovinari”, iar Premiul III Alexandrei Stănescu, de la aceeași unitate de învățământ. A fost acordată și o mențiune, ce a revenit elevei Bianca-Anemona Trante, de la Colegiul Național “Spiru Haret” Târgu-Jiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here