Agricultura şi satul gorjenesc, dezbătute de autorităţi

217

workshop facuta de mine“Satul Românesc- prezent şi viitor” a fost ieri tema unui workshop organizat la sediul Prefecturii din judeţ de către Revista “Lumea Satului”, în colaborare cu Radio “Antena satelor”

, în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România, şi sprijinul Prefecturii şi Consiliului Judeţean (CJ) Gorj.

Principalele teme abordate în cadrul workshop-ului au fost expunerea modalităţilor de accesare a fondurilor europene pe diferite măsuri, impactul crizei financiare globale asupra agriculturii, precum şi soluţii pentru traversarea acesteia, modul de organizare a exploataţiilor agricole şi a diferitelor forme asociative. De asemenea, s-au adus în discuţie integrarea tinerilor în spaţiul rural, învăţământul şi sănătatea la ţară, dar şi rolul primăriilor în dezvoltarea agriculturii, meşteşugurilor tradiţionale, promovarea culturii la sate.
Specialişti agricoli, prezenţi la Târgu-Jiu
La evenimentul de ieri, pe lângă subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu, şi preşedintele CJ, Ion Călinoiu, au mai fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor agricole din judeţ dar şi cei de la nivel central. Acestora li s-au adăugat şi edili ai localităţilor din mediul rural din judeţul nostru. Fiecare temă a workshop-ului a fost prezentată de către un reprezentant al administraţiei.
img001De asemenea, Romanescu a considerat că acest workshop era unul necesar şi pentru judeţul nostru, deoarece era nevoie ca reprezentanţii de la nivel naţional să vadă îndeaproape activitatea celor de la nivel judeţean şi invers.
Nicolae Sterghiu, director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a discutat ieri despre problema de actualitate la nivel de instituţie, şi anume aceea a plăţilor pe păşuni. „La noi în România, acum, o problemă spinoasă este legată de plata pe păşuni. Acestea aparţin primăriilor, însă administraţiile locale nu au animale. Rezolvarea stă în mâinile directorilor Agenţiilor Judeţene, dar şi la înţelegerea primăriilor şi a cetăţenilor”, a declarat Serghiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here