Agricultura pe înțelesul tuturor – Graficul lucrărilor agricole în luna noiembrie

1069

Mai întâi efectuați lucrările restante din luna octombrie și apoi:

În sectorul vegetal:
În cultura plantelor de câmp:
a) – recoltatul porumbului – trebuie încheiat. Momentul prielnic este uşor de stabilit (în alt articol vom detalia acest lucru). Trebuie şi eliberat terenul de coceni.
b) – arăturile pentru însămânţările de toamnă – care trebuiau efectuate până la 20 – 25 septembrie pentru a asigura orzului şi grâului condiţii optime pentru cultură se pot efectua, dar necesită o mai mare preocupare pentru lucrările de pregătire a patului germinativ.
c) – însămânţatul orzului – trebuia efectuat în zona noastră începând cu 20 septembrie până la 15 – 20 octombrie, iar semănatul grâului să fie încheiat până la 25 octombrie.
Semănatul mai timpuriu poate conduce la creşterea exagerată a tinerelor plante şi asfixierea lor pe timpul iernii sau pot fi supuse atacului masiv de cicade (insecte minuscule, efemere) pe timp călduros şi umed pentru înţepare şi sugere a sevei, ocazie cu care acestea transmit plantelor viruşi și micoplasmoze care pot provoca distrugerea totală a culturilor. Întârzierea semănatului acestor culturi poate, de asemenea, conduce chiar la compromiterea lor prin degerare peste iarnă sau realizarea unor culturi slab productive. Se apreciază că fiecare zi în afara intervalului optim conduce la diminuarea recoltei cu 100 kg boabe/ha. În cazul unor condiții bune de pregătit terenul și de semănat, se pot efectua ultimele însămânțări până la 15 noiembrie, dar nu mai târziu la grâu și triticale.
c) – ogoarele de toamnă – trebuie încheiate în această lună căci există riscul de a interveni înghețul timpuriu la sol când această lucrare nu se mai poate efectua. Această lucrare este obligatorie dacă dorim să avem recolte mulțumitoare la culturile de primăvară.
În legumicultură se termină recoltarea tuturor legumelor, se eliberează terenul de resturile vegetale și se face fertilizarea cu gunoi de grajd și încorporarea lui sub arătură în brazdă crudă.

La bine să răspunzi cu bine, iar la rău să răspunzi cu … dreptate! Confucius.

În pomicultură se va efectua recoltatul speciilor şi soiurilor de toamnă. Atenţie – nu lăsaţi fructe în pomi căci acestea vor constitui plasamente ideale pentru iernarea agenţilor patogeni sau mai multor dăunători, ceea ce va pune în pericol sănătatea plantațiilor în anul următor.
În viticultură se poate face administrarea gunoiului de grajd și încorporarea lui sub brazdă, după căderea frunzelor.

În sectorul zootehnic:
În fermele de bovine se vor continua activitățile cotidiene ca și până acum, se oprește pășunatul, se trece la faza de stabulație.
În fermele de ovine și caprine se vor face aceleași operaţiuni ca şi în fermele de bovine, se va încheia monta și se vor pregăti animalele pentru iernat.
În fermele de porcine se va continua activitatea cotidiană, cu grijă deosebită pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra intemperiilor știut fiind că această specie este destul de sensibilă la factorii climatici negativi.
În fermele de păsărimă refer la cele gospodărești – se va continua activitatea cotidiană, cu un spor de preocupare la protejarea păsărilor contra intemperiilor. Se introduce în hrana păsărilor masa verde obținută prin germinarea boabelor de grâu, triticale, orz, ovăz sau porumb în tăvi mari. Plantele trebuie să aibă înălțimea de 10 – 15 cm ca să fie economice.
În stupine se va verifica rezerva de hrană a familiilor și se va completa cu faguri, turte de zahăr apicol sau siropuri. De asemenea, se gătește stupina și familiile de albine pentru iernare.
Acest grafic de lucrări agricole se adresează micilor fermieri, gospodăriilor agricole familiale, care de fapt reprezintă aproape totalitatea exploatațiilor agricole.
Pentru explicații mai amănunțite și o mai bună înțelegere a acestor tehnologii, consultați cartea mea, „Ghidul fermierilor mici și mijlocii – volumul 1 – Culturi de câmp, furajere și legumicole”, ediția 2020.

Stimați fermieri, posesori sau nu de familii de albine, vă rog să respectăm cu toții, chiar mai mult decât pe noi înșine, aceste gâze, vechi de peste 400 de milioane de ani pe pământ – deci cu mult mai vechi decât noi, oamenii, căci ele sunt cele care ne țin pe noi pe acest pământ, ele sunt, cum s-ar spune, craca pe care stăm, și dacă ele dispar, cu siguranță dispărem și noi, omenirea. Nu sunt vorbe mari, spuse în loc de altceva, ci un avertisment de ultimă oră pe care mă văd nevoit să-l lansez. Primesc suficient de multe telefoane în care mi se aduce la cunoștință despre masacrarea familiilor de albine de către posesorii de unul sau mai mulți pomi fructiferi care fac tratamente chimice „după ureche” și în momente total nepotrivite, mai ales în timpul înfloritului, și fără să anunțe apicultorii de acesta. Legea 383/2013 a apiculturii, cu modificările ulterioare, prevede pedepse aspre pentru astfel de nereguli. Așadar, înainte de a efectua un tratament chimic la pomi, vii sau legume în câmp, anunțați primăria de acest lucru, comunicând ziua tratamentului și produsele ce le veți folosi. Primăriile sunt obligate să înștiințeze pe apicultorii din zona respectivă de acest lucru.
Nu uitați: majoritatea plantelor sunt polenizate de insecte precum albinele.
Dacă acestea dispar, iau cu ele pe altă lume și sursele noastre de hrană.
Și dacă hrană nu e … nimic nu e!

Dacă toate astea fi-vor respectate,
Bogăția vine de la sine apoi …
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here