Agricultorii se întreabă – Care este ocaua lui Ilie Sârbu?

304
producatoriMarii producători de cereale din România sunt reticenţi cu privire la producţia de 5,2 milioane tone de grâu anunţată de ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, cantitate la care se adaugă circa un milion de tone aflate în gospodăriile populaţiei, susţinând că, în realitate, este vorba despre o cantitate de până la patru milioane de tone, dacă nu cumva chiar jumătate din cele 7,5 mil. tone de anul trecut. Cauzele scăderii: îngheţul, seceta şi ploile. “Producţia de grâu se ridică la aproape 5,2 milioane de tone, la care se adaugă circa un milion de tone, producţie pentru autoconsum.

Am realizat ceea ce ne-am planificat, rămâne de văzut care va fi calitatea”, a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. El susţine că nu ar fi justificată, în perioada următoare, o eventuală modificare a preţului la pâine, din cauza grâului, iar cu privire la celelalte costuri, nu se pronunţă.

“Este mult cinci milioane de tone, în realitate, cred că ar fi undeva la 3,5 milioane de tone”, spune Culiţă Tărâţă, cel mai mare cultivator de cereale din România, care adaugă că, de câţiva ani, grâul românesc este de calitate proastă. Marii agricultori se îndoiesc că vor avea bani de la stat în octombrie, în cont, după cum spune Sârbu.
Culiţă Tărâţă, cel mai mare cultivator de cereale din România, care administrează o suprafaţă de circa 66.000 ha de teren agricol, este de părere că, în realitate, producţia se ridică la 3,5 milioane de tone, manifestându-şi rezerva cu privire la calitatea producţiei din acest an, ceea ce ar putea duce la apelarea la importuri chiar de până la 500.000-800.000 tone de grâu panificabil. “Nu cred că pe suprafeţele irigate s-au obţinut mai mult de două tone la hectar, iar unde nu s-a irigat, se depăşesc 1,5 tone la hectar. Cel care lucrează în producţie ştie bine că un plan de business în agricultură conţine foarte multă probabilitate. Seara te culci cu gândul că eşti bogat, iar dimineaţa rãmâi cu vãzutul’’, a declarat Culiţă Tărâţă.
(Business Standard)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here