Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale şi-a schimbat denumirea

612

agentia de prestari socialeDe la 1 ianuarie, Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale a devenit Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin preluarea de către aceasta a Inspecţiei Sociale. Implicit, şi denumirea Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Gorj s-a schimbat în Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

În urma acestor schimbări, AJPS Gorj se va reorganiza, termenul maxim pentru încheierea reorganizărilor fiind de 45 de zile. „Prin Ordonanţa de Guvern 113/21 decembrie 2011, se reorganizează ANPS prin preluarea activităţilor de inspecţie socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, instituţia numindu-se acum Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. La nivel teritorial, în subordinea noii denumiri a Agenţiei funcţionează Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. De la intrarea în vigoare a actului normativ, în termen de 45 de zile trebuie să se realizeze încadrarea personalului în posturile aprobate şi pe noile funcţii aferente. Aceste posturi se vor prelua în condiţiile legii”, a declarat Monica Podaru, director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Posturi suplimentare

În continuare, conducerea judeţeană a Agenţiei aşteaptă de la Bucureşti noua organigramă pentru a se vedea dacă instituţia se va îmbogăţi şi cu câte persoane, preluate de la Direcţia de Inspecţie Socială. Momentan, cei 21 de angajaţi ai AJPIS Gorj lucrează în aceeaşi echipă şi pe aceleaşi domenii. Decizia de schimbare a denumirii şi de preluare a noi atribuţii a fost luată prin Ordonanţa de Urgenţă, pentru aplicarea, începând cu 1 ianuarie 2012 a prevederilor legii asistenţei sociale, şi are în vedere întărirea capacităţii de control a instituţiei. De asemenea, prin legea asistenţei sociale sunt prevăzute noi sancţiuni pentru administraţia centrală sau locală, persoane fizice sau juridice. Astfel, se constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contraveţională de la 5.000 la 10.000 de lei în următoarele cazuri: împiedicarea, în orice mod, de către administraţia publică sau persoanele fizice/juridice, a inspectorilor sociali de a-şi exercita atribuţiile de inspecţie, prin orice acţiune sau inacţiune; refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a duce la îndeplinire măsurile dispuse de inspectorul social, la termenele stabilite de acesta; refuzul persoanelor fizice şi/sau juridice de a pune la dispoziţia inspectorilor sociali toate documentele şi informaţiile necesare, pentru realizarea acţiunilor de control, evaluare sau monitorizare.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here