Administratorul firmei care a construit trei săli de sport în Gorj, pe labă cu Udrea

1503

Firma CONSMIN Petroşani, administrată de Dragoş Marius Botoroagă, pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) a cerut, ieri, din nou Camerei Deputaţilor, urmărirea penală şi arestarea Elenei Udrea(deja în arest) pentru luare de mită, a realizat pe schema infracţiunii anchetate acum de procurorii DNA, şi sălile de sport din Peştişani, Drăguţeşti şi Negomir, două inaugurate în Gorj, în urmă cu cinci ani de zile, iar ultima în urmă cu patru ani. Procurorii DNA au scos la iveală că şeful CONSMIN a dat mită funcţionarilor din ministerul condus de Elena Udrea şi chiar ministrului de atunci, dar şi directoarei Companiei Naţionale de Investiţii(CNI), Ana Maria Topoliceanu, instituţie prin care s-au derulat şi investiţiile din Gorj. Mita era dată de Botoroagă spre vârfurile celor două instituţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi CNI, pentru ca respectivul să se asigure că ministerul de resort plătea la timp facturile pentru lucrările executate în cadrul contractelor cu instituţia condusă de Topoliceanu. Lucrările CONSMIN prin CNI au fost luate la purecat de DNA, nefiind exclus ca şi documentele legate de cele trei săli de sport din Gorj, unde a prestat pe investiţiile CNI, SC. CONSMIN, să fie verificate de DNA.

SC CONSMIN şi-a adjudecat toate cele trei contracte din Gorj, la începutul lui 2008. Primul contract de construire a unei săli de sport s-a adjudecat în ianuarie 2008, pentru suma de 2.878.726,40 lei, fără TVA. Două luni mai târziu, firma lui Botoroagă obţinea şi contractul pentru realizarea sălii de sport din Peştişani, pentru suma de 3.065.383,44 lei fără TVA. În aceeaşi lună, mai exact pe 4 martie, firma din Petroşani punea mâna şi pe sala de sport de la Negomir, pentru suma de 2.254.551 fără TVA. Sălile s-au realizat chiar dacă nu sunt utilizate deloc la capacitate, autorităţile nevând de fiecare dată  banii necesari să le încălzească pe timpul sezonului rece.
De altfel, în 2010, prin CNI, companie aflată în subordinea ministerului condus atunci de Elena Udrea se aprobaseră construirea a 61 de săli de sport, majoritatea în mediul rural. Peste 160,70 de milioane de lei au costat aceste proiecte, o parte fiind realizate de firma din judeţul vecin. Printre cele 61 de săli se află şi cele trei făcute de CONSMIN, din Gorj.
Acum, după 4-5 ani de la realizarea investiţiilor, multe criticate de presă la momentul respectiv, procurorii DNA constată că, o parte din banii alocaţi de cele două instituţii se întorceau în buzunarul semnatarilor, Udrea şi şefa CNI fiind unele dintre beneficiarele lucrărilor câştigate de CONSMIN. Nu este exclus ca şi pentru a plăti facturile pentru investiţiile de la Gorj, Udrea să fi primit 10% cotă din valoarea celor achitate pentru CONSMIN.

10% din fiecare factură, înapoi
Mai exact, banii primiți de CONSMIN de la minister se întorceau, în proporție de 10 la sută din fiecare factură, la cei care au făcut plata. Așa reiese din referatul prin care procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă, în dosarul Gala Bute, a lui Tudor Breazu – administratorul moșiei de la NANA a Elenei Udrea. Banii plătiți de CONSMIN ajungeau, potrivit procurorilor, cu dedicaţie, la șefa CNI, Ana Maria Topoliceanu și la Elena Udrea, cea sala sport dragutesticare conducea atunci Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.
Procurorii DNA arată că, în perioada 2010 – 2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Elena Udrea şi pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, să primească 300.000 de lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA. Scopul mitei era acela de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de Consmin în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. Anchetatorii arată şi că după ce CNI făcea plățile către Consmin, societatea administrată de Dragoș Marius Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sută din suma încasată către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta – Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, spun procurorii, Consmin ar fi realizat cinci plăţi în valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, în baza altor contracte de consultanţă fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, şi de 90.000 de lei, în numerar. O parte a sumelor i-ar fi fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizând că, diferenţa a fost folosită de Breazu pentru a plăti cheltuielile celor două, inclusiv petrecerea de ziua de naștere a Elenei Udrea, din 26 decembrie 2012, de la Hotelul Orizont, din Predeal. Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv pe 8 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti.

Udrea, acuzată de trei ori pentru de luare de mită
Procurorul general, Tiberiu Niţu, a transmis, luni, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi ministrului Justiţiei, solicitarea DNA de declanşare a procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale şi încuviinţarea arestării preventive a Elenei Udrea pentru noi fapte în dosarul Gala Bute. Totodată, Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei cererea însoţită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite preşedintelui Camerei Deputaţilor, încuviinţarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea sub aspectul celor trei infracţiuni noi reţinute în sarcina acesteia şi care formează obiectul unui dosar al DNA. Una are legătură cu banii primiţi, sub formă de mită, de la firma CONSMIN.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here