Adio, dar rămân cu tine!

562
Săptămâna ce tocmai trecu ne-a făcut să nu ştim ce să mai credem. Chiar dacă la vârfurile Coaliţiei de guvernare lucrurile par a nu se fi schimbat radical, ceva ne spune că nu e chiar aşa. Să vedem şi de ce. Veşnicele împunsături ale, să le zicem aşa, viceliderilor, mai ales dinspre PD-L ne avertizau că poziţia PSD în Coaliţie este şubredă rău.

Ba chiar şi primul ministru Emil Boc ameninţase că va adopta o poziţie de forţă prin asumarea răspunderii Guvernului pe proiectele de legi ce urmează a fi înaintate Parlamentului, după ce s-a trimis doar scrisoarea de intenţie. Simţind că se-ngroaşă gluma, Mircea Geoană, preşedintele PSD, i-a făcut acestuia o vizită la Palatul Victoria. Pare-se că, temporar, s-au liniştit asperităţile. Numai să nu fie, cumva, liniştea dinaintea furtunii. Că, după cum se ştie, nu iese fum fără foc.

Dar ce ne facem cu atitudinea clar duplicitară a PSD în relaţia cu partenerul de guvernare PD-L? Nu odată cârtitor în Guvern, prin miniştrii săi, PSD apare printr-o serie de preşedinţi de Consilii Judeţene, precum Marian Oprişan ori, mai rar, ce-i drept, prin omologul acestuia de la Teleorman, şi chiar prin preşedintele PSD Bucureşti, Mariean Vaghelie, care se trezesc vorbind despre o retragere de la guvernare. La care prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, îi şi invită. Plus că şi alţi politicieni pesedişti din linia a doua fac pe entuziaştii în comisiile parlamentare de anchetă, la cataramă cu mai vechii lor aliaţi din PNL. A se vedea cazurile comisiilor Ridzi şi Udrea, deşi despre mersul anchetei în cazul comisiei Nemirschi, ministru PSD, nu suflă vreo vorbă. Sunt situaţii când pesediştii dau impresia unor oameni politici ţanţoşi din opoziţie. Spectacolul comisiilor ce anchetează cheltuirea banilor publici continuă într-o veselie ce nu aduce nimic bun. Mai ales pentru ei, prea puţin credibili din cauza baronilor centrali şi locali din bătătura lor. Care îşi văd pe ascuns de ce ştiu ei mai bine, adică să facă bani. În felul acesta, atenţia mass-media e concentrată pe scandaluri create de PNL şi întreţinute cu ajutorul PSD. Este tot mai greu de priceput dacă PSD e la putere, fiind în Guvern, ori în opoziţie parlamentară, precum este prin participarea în comisiile de anchetă.
În vreme ce PSD acuză, el nu pleacă de la guvernarea de care se ţine cu dinţii prin orice mijloace. Însuşi preşedintele PSD, Mircea Geoană, îşi răceşte gura de pomană, simţindu-se de la o poştă că joacă la două capete. Nici el nu ştie când e sincer. Dacă, evident, a fost sincer vreodată. În momentele lui de aparent curaj, Mircea Geoană se-nfoaie precum un cocoş şi atacă amestecând poziţia PSD cu a candidatului prezumtiv la preşedinţie care este el însuşi. Din această dilemă: a fi la putere sau în opoziţie, PSD-ul şi Geoană nu ştiu cum să iasă. Ar spune adio PD-L şi puterii, dar nu se-ndură. Nu pleacă (scuzaţi cacofonia) câinele de la măcelărie aşa uşor.
Cum asumarea răspunderii Guvernului, inclusiv pentru spinoasele proiecte de legi ale salarizării unice şi proiectul Legii Educaţiei Naţionale, cum a denumit-o chiar primul ministru, Emil Boc, trebuie să se-ntâmple odată şi odată, PSD nu va mai avea de ales. Ori la putere, ori în opoziţie!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here