A trecut linia de start și la examenul de capacitate! Elevul de aur Bălan-Tribus, admis în clasa olimpicilor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică

449

În timp ce colegii săi de clasa a VIII-a susțin, în aceste zile, examenul de capacitate, elevul Leon Roland Bălan Tribus, de la Școala Gimnazială “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, își savurează vacanța, încurajându-și, telefonic, prietenii să treacă cu succes peste probele și emoțiile Evaluării Naționale. Asta deoarece elevul de zece, care a obținut recent medalia de argint la faza națională a Olimpiadei de Matematică, a fost deja promovat, pe baza rezultatelor astfel obținute, în clasa a IX-a a olimpicilor de la o unitate de învățământ de prestigiu din Capitală. De altfel, doar Leon, alături de un alt elev din Gorj, la fel de sclipitor la învățătură, a reușit să fie admis în clasa geniilor de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, în care va studia, timp de patru ani și gratuit, în limba engleză.

Elevul din Târgu-Jiu, Leon Roland Bălan Tribus, medaliat de patru ori și de tot atâtea ori, urcat pe podium, la concursuri naționale de matematică și informatică, a trecut de admiterea la liceu încă de la începutul acestei luni. Leon a reușit să intre cu brio în clasa celor 20 de olimpici la cele două discipline, creată la liceul internațional din Capitală, unitate ce are, anual în palmares, zeci de medalii la olimpiadele şi concursurile internaţionale. Leon va studia, aici, materiile în limba engleză, și deși liceul din Capitală este unul privat, taxa anuală fiind de 10.000 euro, el nu va plăti nimic, nici pentru studiu și nici pentru cazarea din campusul unității educaționale, de care va avea parte din luna septembrie. Rezultatele sale din ultimii ani, dar și rezolvarea unei probleme extrem de dificile la matematică l-au făcut cunoscut, deja, pe elevul din Gorj, la vârful liceului internațional, profesorii transmițându-i că doar doi elevi au reușit, acum, performanța rezolvării dilemei în cauză.

DSC_0007“Nu îmi este teamă să schimb mediul de studiu”!
Spre deosebire de familia sa care este emoționată de plecarea lui Leon la școala din Capitală, acesta pare detașat de noul început educațional, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică. “O să fie altceva, asta știu sigur. Dar nu îmi fac griji, deoarece eu, toată viața, am schimbat mediul în care am trăit și studiat. De altfel, am trăit până la șase ani în Germania, apoi am venit și am studiat în România. Mă voi adapta repede”, a spus, sigur pe el, Leon Bălan Tribus.
Întrebat spre ce se va îndrepta apoi, după anii de liceu, Leon a declarat simplu că, deocamdată nu știe, dar se va decide abia în clasa a XI-a. Tot atunci va știi dacă va rămâne sau nu să facă o facultate în țară ori va lua drumul străinătății. “Ați văzut ce s-a întâmplat în Marea Britanie recent. Așa că și să vreau nu îmi mai pot face planuri de pe acum”, a declarat adolescentul, foarte conectat la realitatea cotidiană.
De altfel, absolvenții Liceului Teoretic Internațional de Informatică sunt admişi, de regulă, la universităţi de prestigiu precum Harvard, Princeton, MIT, Oxford, Cambridge. Mai mult, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti face parte dintr-un complex educaţional format din: două licee (Liceele Teoretice Internaţionale de Informatică Bucureşti şi Constanţa – cu învăţământ liceal si gimnazial), o şcoală internaţională (The International School of Bucharest – cu învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal), cinci şcoli internaţionale Spectrum în oraşele: Bucureşti, Constanţa, laşi, Cluj şi Ploieşti – cu învăţământ preşcolar şi primar – şi o universitate (Universitatea Europei de Sud-Est Lumina).

DSC_0006Profesori foarte buni pentru elevi străluciți
Leon Roland Bălan Tribus, absolvent de zece al clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială “Constantin Săvoiu”, a fost pregătit, la disciplina matematică, de prof. Simona Stoicoiu, iar la informatică de prof. Mihaela Runceanu, cărora elevul le mulțumește pentru dăruire și profesionalism.

tribus balan (3)Apreciat la școală, doar cu o diplomă!
La finalul anului școlar, în ciuda ultimei medalii obținute și a calificării, după baraj, în lotul național lărgit pentru Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, Leon și alți colegi de-ai lui, cu rezultate foarte bune la competiții școlare, au primit la Târgu-Jiu fiecare doar câte o diplomă. Premiile în bani au lipsit, din păcate, la finalul anului școlar, deși unitatea de învățământ deține o fundație care ar fi putut recompensa elevii merituoși pentru medaliile primite care contribuie, evident, și la prestigiul școlii din Târgu-Jiu.
Mai mult, nici autoritățile locale și nici reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj nu au schițat, din nefericire, nici ele vreun gest financiar pentru acești elevi extrem de buni la învățătură care creează prin ei imagine județului și învățământului de aici.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Un baiat exceptional Sincere felicitari lui, dar si familiei si profesorilor, care l-au pregatit in spiritul muncii si raspunderii pentru ceea ce are de urmat in viata.O nota critica pentru conducerea scolii care nu stie sa aprecieze asemenea valori. Multa sanatate si succes deplin pe mai departe, LEON!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here