A început Săptămâna Prevenirii Criminalităţii

181

În perioada 24 – 28 septembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj organizează „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”. Pe parcursul acestei săptămâni vor fi organizate mai multe activităţi ce au drept scop prevenirea infracţiunilor la nivelul judeţului.

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii este un eveniment organizat la nivel naţional de Poliţia Română începând cu anul 2006 şi vizează sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Pe parcursul acestei săptămâni, poliţiştii vor desfăşura activităţi structurate pe domenii de prevenire, în fiecare zi fiind abordat un domeniu distinct de activitate. Lansarea „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a avut loc ieri, la sediul IPJ Gorj, ocazie cu care reprezentanţii inspectoratului au prezentat programul cu activităţile planificate pentru fiecare zi a acestei săptămâni, precum şi o analiză a situaţiei operative la nivelul judeţului Gorj, pe primele 8 luni ale anului 2012 privind delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, infracţiunile de furt, violenţa domestică şi siguranţa rutieră. Tot ieri, peste 50 de elevi de la Grupul Şcolar Bustuchin au vizitat sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi au avut ocazie să vadă, printre altele, cum se desfăşoară activitatea în Centrul de Apeluri de Urgenţă 112. „Mi-a plăcut şi o să mai vin dacă am ocazie. M-am gândit să mă fac poliţist dar nu am înălţimea necesară deocamdată”, a spus unul dintre copiii care au trecut ieri pragul IPJ Gorj.

Prezentare de tehnică şi flash-mob în Piaţa Prefecturii
Cum prima zi din cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a avut drept temă prevenirea delincvenţei juvenile în şcoli, reprezentanţii IPJ Gorj au pregătit pentru ziua de 24 septembrie o serie de activităţi care să atragă atenţia micuţilor. Astfel, începând cu ora 11:00, în Piaţa Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu a avut loc o prezentare a tehnicii din dotarea poliţiei. Ca de fiecare dată, copiii prezenţi s-au înghesuit să urce în autospecialele poliţiştilor, să încerce motocicleta serviciului rutier sau una dintre armele expuse, încercând să-şi imagineze cum ar fi să fie poliţist. Activităţi similare vor fi organizate şi la sediul Poliţiei municipiului Motru, dar şi la sediile poliţiilor orăşeneşti Bumbeşti-Jiu, Novaci, Târgu-Cărbuneşti, Turceni, Rovinari, Ţicleni, Stoina şi Mătăsari. „Pe parcursul acestei săptămâni, expoziţia va avea un traseu itinerant la nivelul fiecărei subunităţii şi mai ales în şcolile de pe raza judeţului Gorj”, a precizat Petre Filip, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Gorj. Atenţia celor care au trecut ieri prin Piaţa Prefecturii a fost atrasă şi de copiii de la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, care au încercat să transmită prin dans mesajul „Spune Nu delincvenţei”.

Concurs de desene pe asfalt în Parcul Central
Activităţile din cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” vor continua şi astăzi. Astfel, între orele 09:00 şi 11:00, în Parcul Central din municipiul Târgu-Jiu se va desfăşura un concurs de desene pe asfalt intitulat „O lume mai bună”, concurs cu tematică preventivă privind victimizarea minorilor la care sunt invitaţi să participe elevi ai claselor I-IV de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” şi Şcoala Generală „Sf. Nicolae” din Târgu-Jiu. Tot astăzi, elevii Colegiului Naţional „Spiru Haret” vor prezenta o scenetă de teatru intitulată „Dreptul de a fi copil”. De asemenea, sunt programate dezbateri pe teme ca victimizarea minorilor şi prezentarea noţiunilor minime de acordare a primului ajutor de către Crucea Roşie Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here